16 ciri iOS 16 ‘dipinjam’ daripada komuniti jailbreak

Sebagai pengguna dan peminat Apple sejak dari tahun 2013, bermula dengan pembelian iPhone 5c berwarna putih pada tahun tersebut. Tidak lupa juga kumpulan Facebook AUG Apple User Group Malaysia yang mempunyai ahli yang tidak lokek berkongsi tips dan nasihat untuk menjaga iPhone. Sehinggalah kumpulan ini menyajikan tutorial yang pelbagai termasuklah Jailbreak.

Sebut tentang Jailbreak, mesti ramai orang akan merasakan bahawa perbuatan ini dikira menggodam peranti iPhone. Seterusnya tidak dapat menuntut jaminan daripada Apple. Siapa sahaja yang memilih untuk Jailbreak maka iPhone milik mereka sudah dikira “hilang dara”nya.

Nanti kami akan kongsikan berkenaan apa itu Jailbreak, kebaikannya, kekurangannya dan kesannya terhadap peranti iPhone anda.

Apple baru sahaja selesai melancarkan iOS & iPadOS 16 semasa pembentangan WWDC Keynote tahunan syarikat, dan selepas melihat semua ciri baharu yang kelihatan datang ke iPhone dan iPad melalui iOS & iPadOS 16, ada yang terpegun manakala yang lain menggelengkan kepala dan berfikir, “komuniti jailbreak dah buat dah pun.”

Kali ini kita akan membincangkan 16 ciri yang memulakan debut terus keluar dari kotak pada iOS & iPadOS 16 yang pada asalnya diperkenalkan oleh tweak jailbreak dan ciri tambahan untuk versi iOS & iPadOS yang terdahulu.

Sebagai penafian umum, tidak ada bukti bahawa komuniti jailbreak secara langsung mengilhami mana-mana ciri yang akan kami sebutkan, tetapi pasti menarik untuk melihat syarikat bernilai berbilion dolar mengambil ciri-ciri yang telah disimpan oleh pemaju bebas untuk iPhone dan iPad yang digodam.

Jadi tanpa basa-basi lagi, mari kita lihat lebih dekat.

16 ciri iOS 16 ‘dipinjam’ daripada komuniti jailbreak

Penyesuaian Skrin Kunci

Salah satu perkara pertama yang akan anda lihat apabila melihat pratonton iOS 16 di tapak web Apple ialah Skrin Kunci boleh dikonfigurasikan baharu. Ia akan membolehkan pengguna menyediakan beberapa contoh Skrin Kunci dengan kertas dinding yang berbeza, fon teks Skrin Kunci dan banyak lagi.

Widget Skrin Kunci yang diilhamkan oleh Apple Watch

Kami sentiasa menunggu hari Apple akan membenarkan kami melihat lebih banyak maklumat sepintas lalu pada Skrin Kunci, dan mereka nampaknya melakukannya dengan iOS 16. Ia melakukan ini dengan cara ‘widgets’ baru, yang kelihatan banyak seperti Komplikasi Apple Watch.

Maklumat cuaca pada Skrin Kunci

Anda kini boleh melihat terus ke Skrin Kunci peranti iOS 16 anda untuk mendapatkan sekilas pandangan tentang perkara yang akan terjadi seperti apabila anda berjalan di luar, dan itu semua perlulah berterima kasih kepada penunjuk maklumat cuaca baharu yang boleh diletakkan pada Skrin Kunci untuk kemudahan anda.

Lihat kata laluan rangkaian Wi-Fi

Buat pertama kalinya pada pemasangan stok iOS & iPadOS, iOS & iPadOS 16 akan membolehkan pengguna melihat kata laluan yang disimpan bagi rangkaian Wi-Fi mereka yang sedang digunakan, sama seperti yang anda boleh pada komputer Mac atau Windows anda.

Koleksi kertas dinding dinamik

Apple memberi kami kertas dinding dinamik yang lebih maju dengan iOS & iPadOS 16, yang melibatkan sesuatu yang syarikat suka memanggil ‘Koleksi.’ Ini akan menyediakan set kertas dinding mesra mod terang dan gelap yang lebih maju daripada yang kita ada pada masa lalu, membantu pengguna memperibadikan telefon bimbit mereka mengikut apa yang mereka gemari.

Papan kekunci maklum balas Haptik

Buat pertama kalinya, iOS 16 memberi pengguna iPhone keupayaan untuk mendapatkan maklum balas haptik semasa menaip pada papan kekunci perisian telefon bimbit mereka, ciri yang telah lama menjadi untu Android sahaja melainkan iPhone anda memilih untuk jailbreakuntuk mendapatkannya.

Keselamatan untuk album foto Tersembunyi

Aplikasi Foto mengandungi album khas yang digelar ‘Tersembunyi’ yang pengguna boleh memindahkan gambar dan video tertentu untuk mengelakkannya daripada muncul di seluruh Perpustakaan Foto. Malangnya, album ini mudah diakses oleh sesiapa sahaja yang mengambil dan menggunakan telefon bimbit anda yang tidak dikunci.

Ini berubah dengan iOS & iPadOS 16, yang akhirnya memerlukan beberapa jenis pengesahan biometrik untuk membuka album ini dan menyemak imbasnya, bersama-sama dengan album Terbaru Dipadam anda.

Tandakan Mesej sebagai belum dibaca

Aplikasi Mesej dalam iOS & iPadOS 16 mendapat banyak perubahan baharu yang berguna, termasuk keupayaan untuk menandakan mesej baca sebagai belum dibaca supaya anda boleh kembali dan membacanya kemudian apabila anda benar-benar mempunyai masa untuk membalasnya.

Menjadualkan e-mel

Satu lagi ciri berguna yang nampaknya memulakan debut dalam iOS & iPadOS 16 ialah keupayaan untuk menjadualkan e-mel supaya anda boleh mengarangnya sekarang seterusnya memastikan ia dihantar pada masa yang anda mahu untuk dihantar.

Keizinan papan tampal

iOS & iPadOS 16 meningkatkan keselamatan papan tampal peranti anda dengan menghalang aplikasi daripada menikmati akses yang tidak terhalang kepada perkara di dalamnya. Bahkan, sekarang mereka akan perlu meminta izin sebelum mereka dapat mengaksesnya.

Rapid Security Response

iOS & iPadOS 16 memperkenalkan ciri baharu yang Apple panggil Respons Keselamatan Pantas, yang akan membolehkan syarikat memasang tampalan keselamatan pada iPhone atau iPad anda tanpa mengemas kini perisian tegar yang telah dipasang padanya. Ini bermakna anda akan kekal selamat walaupun anda hanya menggoyang kaki anda ketika memasang kemas kini perisian.

Pengumuman pemberitahuan Siri

Apple meningkatkan kebolehcapaian dalam iOS & iPadOS 16 dengan membenarkan Siri mengumumkan pemberitahuan masuk melalui fon kepala Bluetooth yang serasi dengan iPhone tertentu. Walau bagaimanapun, ciri sedemikian bukan perkara baharu, ini hanya kali pertama Apple melaksanakannya secara asli.

Penambahbaikan Memoji

iOS & iPadOS 16 juga penuh dengan  penambahbaikan Memoji yang akan memberi anda lebih banyak kawalan ke atas penampilan Memoji anda  . Idea di sini adalah untuk memberi pengguna lebih banyak pilihan untuk menyesuaikan Memoji mereka  dengan penampilan fizikal sebenar mereka.

Nota Pantas

Anda boleh menggunakan menu Kongsi dari mana-mana sahaja dalam iOS atau iPadOS 16 untuk mencatat nota dengan cepat apabila anda menemui sesuatu yang anda tidak mahu lupakan, tetapi semasa ini adalah kali pertama Apple akan membawa ciri ini ke iPhone dan iPad, sesetengah pengguna iPhone dan iPad telah mempunyai ciri ini – iaitu Jailbreak.

Mengunci nota dengan kata laluan

Satu lagi peningkatan berasaskan Nota yang datang dalam iOS & iPadOS 16 ialah keupayaan untuk mengunci nota tertentu dengan penyulitan hujung ke hujung iPhone atau iPad anda sendiri menggunakan kod laluan telefon bimbit anda.

Pencarian dari Dock

Dengan iOS 16, adalah mungkin untuk memulakan carian untuk barangan daripada fungsi carian khusus betul-betul di atas Dock. Ia dijangka akan membawa hasil dalam Spotlight, yang juga mencari di web untuk mendapatkan hasil.

Kesimpulan

Jadi seperti yang anda lihat, iOS & iPadOS 16 pastinya kemas kini yang berbaloi untuk iPhone dan iPad anda yang pasti meletakkan senyuman di wajah anda, adalah penting untuk diingatkan bahawa banyak ciri ini pra-dated iOS & iPadOS 16 terima kasih kepada ilham dan idea pembangun tweak jailbreak yang ingin menjadikan stok iOS & iPadOS suatu pengalaman yang lebih baik.

Setelah itu, Apple nampaknya mempunyai dana tanpa had untuk memperhalusi dan menyempurnakan ciri-ciri ini sementara pemaju jailbreak hanya mempunyai masa yang mampu dimiliki oleh kehidupan mereka, jadi anda boleh mengharapkan banyak ciri ini menjadi lebih berkualiti kerana mereka datang pada telefon bimbit anda berbanding ditambah oleh tweak jailbreak. Namun, sebutan idea-idea sudah ada ini pasti berbaloi.

Bolehkah anda melihat sebarang ciri lain dalam iOS atau iPadOS 16 yang sudah ada dalam komuniti jailbreak? Sekiranya demikian, pastikan anda memberitahu kami di bahagian komen di bawah!

Sumber : idownloadblog

Editor

Editor

Kami bergerak dalam satu pasukan cuba menyampaikan berita-berita terkini tentang teknologi. Kami turut menjalankan aktiviti menterjemah beberapa blog dan berita dalam bahasa Inggeris ke dalam Bahasa Melayu.

Have any thought? Leave a Reply...

Popular Post
Trending
Site Visitor
  • Today's visitors: 8
  • Today's page views: : 8
  • Total page views: 9,665
%d bloggers like this: