Apple benarkan pengguna memintas CAPTCHAs dalam iOS16 nanti

Menekan (tap) gambar pada lampu isyarat atau mengurai apa-apa teks yang berbelok-belok bentuknya untuk membuktikan bahawa anda adalah manusia tidak lama lagi akan menjadi gangguan yang kurang biasa bagi pengguna iPhone, kerana iOS 16 memperkenalkan sokongan untuk memintas CAPTCHAs dalam aplikasi dan laman web yang disokong.

Ciri baharu yang berguna ini anda boleh dapati dalam app Tetapan di bawah Apple ID > Kata Laluan & Keselamatan > Pengesahan Automatik. Apabila didayakan, Apple berkata iCloud akan mengesahkan peranti dan akaun Apple ID anda secara automatik dan peribadi di latar belakang, menghapuskan keperluan untuk aplikasi dan laman web untuk membentangkan anda dengan gesaan pengesahan CAPTCHA.

Apple baru-baru ini berkongsi video dengan butiran teknikal tentang cara ciri berfungsi, tetapi hanya meletakkan, sistem Apple mengesahkan bahawa peranti dan akaun Apple ID berada dalam kedudukan yang baik dan membentangkan apa yang dipanggil Token Akses Peribadi ke aplikasi atau tapak web. Sistem baru ini akan menawarkan pengalaman pengguna yang lebih baik untuk tugas seperti log masuk atau membuat akaun, dengan privasi dan kebolehcapaian pengguna yang lebih baik berbanding dengan CAPTCHA.

“Token Akses Peribadi adalah alternatif yang kuat yang membantu anda mengenal pasti permintaan HTTP daripada peranti dan orang yang sah tanpa menjejaskan identiti atau maklumat peribadi mereka,” kata Apple, dalam perihalan video WWDC 2022 yang berkaitan dengan topik tersebut.

Cloudflare dan Fastly telah mengumumkan sokongan untuk Token Akses Peribadi, yang bermaksud bahawa keupayaan untuk memintas CAPTCHA boleh datang kepada berjuta-juta aplikasi dan laman web yang dikuasakan oleh platform tersebut, dan ciri ini akan dilancarkan dengan lebih meluas dari masa ke masa.

Dalam beta pertama iOS 16 dan iPadOS 16, Pengesahan Automatik didayakan secara lalai. Apple berkata ciri itu juga disokong pada macOS Ventura. Semua kemas kini perisian kini dalam beta dan akan dikeluarkan akhir tahun ini.

Baca juga:

Sumber : MacRumors

Editor

Editor

Kami bergerak dalam satu pasukan cuba menyampaikan berita-berita terkini tentang teknologi. Kami turut menjalankan aktiviti menterjemah beberapa blog dan berita dalam bahasa Inggeris ke dalam Bahasa Melayu.

Have any thought? Leave a Reply...

Popular Post
Trending
Site Visitor
  • Today's visitors: 4
  • Today's page views: : 4
  • Total page views: 9,661
%d bloggers like this: