Apple Mengumumkan iOS 16 Pada Hari Ini: Lihat Dahulu Ciri-Ciri Baharu

Apple hari ini telah memberikan pratonton iOS 16, kemas kini utama syarikat mereka yang seterusnya untuk iPhone, menampilkan Skrin Kunci yang direka semula, boleh disesuaikan, penambahbaikan pada Mesej, Peta dan Rumah, keupayaan perkongsian dan pemperibadian baharu dan banyak lagi.

Skrin Kunci, Pemberitahuan dan Fokus

Skrin Kunci yang serba baharu dan boleh disesuaikan sepenuhnya membolehkan pengguna menyunting sejumlah besar elemen reka bentuk, termasuk gaya jenis dan warna, untuk penampilan yang lebih diperibadikan. Skrin Kunci baharu termasuk barisan widget, dan Apple mengatakan bahawa terdapat berjuta-juta kemungkinan kombinasi reka bentuk. Pengguna boleh membuat berbilang Skrin Kunci dan bertukar antara mereka dengan mudah dengan meleret.

Pemberitahuan (notification) kini digulung dari bahagian bawah skrin dan boleh disembunyikan dengan mudah, memastikan pengguna mempunyai paparan yang jelas tentang Skrin Kunci mereka yang diperibadikan. Aktiviti Langsung memudahkan untuk menjejaki acara dalam masa nyata terus daripada Skrin Kunci, seperti semasa memainkan muzik atau bersenam.

Gambar : Mac Rumors

Mod fokus telah diperhalusi dalam iOS 16, kini membolehkan pengguna mengikat mod Fokus ke Skrin Kunci tersuai tertentu. Fokus juga boleh diaktifkan dengan meleret antara Skrin Kunci khusus yang berbeza. Penapis fokus membolehkan pengguna menapis kandungan yang mengganggu dalam app, seperti kumpulan tab dalam Safari, peristiwa dalam Kalendar atau perbualan dalam Mesej.

Mesej

Mesej kini termasuk keupayaan untuk menyunting dan memadam mesej yang dihantar, dan menandakan mesej sebagai belum dibaca. Sesi SharePlay boleh diaktifkan terus daripada app Mesej, manakala Shared With You API baharu membolehkan pembangun menyepadukan pengalaman dikongsi terus ke dalam aplikasi mereka.

Gambar : Mac Rumors

Dictation, Siri dan Teks Langsung

Pengalaman imlak baru memastikan papan kekunci terbuka apabila bercakap, membolehkan pengguna menggunakan gabungan pertuturan dan menaip dalam masa nyata. Dictation juga kini secara automatik menambah tanda baca dan emoji pada mesej, termasuk melalui Siri. App Intent API baharu membolehkan Pintasan Siri mula berfungsi tanpa persediaan.

Teks Langsung berkembang kepada video dalam iOS 16 , membolehkan pengguna memilih teks dalam memainkan video. Tindakan pantas baharu dalam Teks Langsung terpilih boleh menyediakan aktiviti yang berkaitan seperti penukaran mata wang dan pengguna boleh menterjemah teks terus dalam paparan kamera. Terdapat penambahbaikan pada Carian Visual , dan menyentuh dan berpegang pada subjek imej membolehkan pengguna mengeluarkan subjek dan menyeretnya ke tempat lain.

Aplikasi Apple Pay dan Wallet

Aplikasi Wallet kini membolehkan pengguna berkongsi kunci melalui mesej. Apple Pay Later ialah perkhidmatan baharu yang membolehkan pengguna membayar pembelian dalam empat ansuran selama enam minggu tanpa faedah dan tiada bayaran. Apple Pay Later tersedia dengan setiap pembelian Apple Pay.

Penjejakan Pesanan Apple Pay memudahkan pengguna menjejaki pembelian daripada peruncit seperti Shopify dan menerima resit.

Peta

Peta Apple dipertingkatkan berkembang ke lebih banyak negara dan bandar di seluruh dunia. Penghalaan berbilang henti membolehkan pengguna merancang sehingga lima belas hentian lebih awal daripada masa. Pengguna boleh merancang perjalanan di Mac dan menghantarnya ke iPhone , dan juga menambah hentian untuk perjalanan menggunakan Siri . Transit membolehkan pengguna melihat kos perjalanan, dan kad transit boleh disepadukan dengan lebih dekat dalam Wallet, dengan keupayaan untuk melihat apabila baki rendah.

Sukan

Aplikasi Apple TV kini boleh memaparkan maklumat tentang permainan sukan melalui Aktiviti Langsung. Apple News membolehkan pengguna mengikuti  pasukan dan liga kegemaran mereka untuk paparan khusus. Ciri-ciri sukan baru boleh didapati di A.S., UK, Kanada, dan Australia.

Perkongsian Keluarga

Perkongsian Keluarga termasuk cara yang lebih mudah untuk mengurus akaun untuk kanak-kanak, termasuk cara yang lebih cepat untuk menetapkan sekatan yang sesuai dengan umur dan menyediakan peranti baharu. Terdapat pengalaman persediaan peranti yang lebih mudah dengan kawalan ibu bapa dengan Quick Start, permintaan Masa Skrin dalam Mesej dan ciri Senarai Semak Keluarga yang membolehkan pengguna diingatkan tentang menyemak kawalan ibu bapa dan banyak lagi.

Gambar : Mac Rumors

Pustaka Foto Dikongsi (Shared Photo Library) iCloud membolehkan sehingga enam ahli keluarga menyumbang kepada Pustaka Foto iCloud tambahan. Suis terus dalam app Kamera boleh berkongsi foto baharu terus ke pustaka keluarga dikongsi dan cadangan perkongsian pintar memudahkan untuk menambah foto baharu secara automatik berdasarkan kriteria tertentu. Semua ahli mempunyai keizinan yang sama dan foto akan muncul dalam kenangan dan widget semua orang.

Pemeriksaan Keselamatan

iOS 16 termasuk ciri privasi dan keselamatan baharu. Pemeriksaan Keselamatan ialah seksyen baharu dalam Seting untuk menyemak dan menyunting sebarang akses yang diberikan kepada pengguna lain, menyediakan cara untuk mengurus dan membatalkan akses dengan cepat, menetapkan semula kebenaran privasi, melindungi akses kepada mesej dan berhenti berkongsi data lokasi.

Laman Utama Aplikasi

Aplikasi Rumah direka semula sepenuhnya dalam iOS 16 , menampilkan paparan tab utama baharu untuk melihat keseluruhan rumah di satu tempat. Terdapat kategori khusus baru di sepanjang bahagian atas untuk iklim, keselamatan, dan banyak lagi, sementara jubin besar dan tersendiri memastikan bahawa aksesori lebih dikenali.

iOS 16 juga membawa penambahbaikan asas kepada aplikasi Home untuk menjadikannya lebih dipercayai dan menyokong standard Matter. Aplikasi Laman Utama baharu  tersedia di seluruh iPhone, iPad dan Mac.

Ciri-ciri Lain

iOS 16 juga termasuk penambahbaikan kepada Audio Spatial dengan AirPods, membolehkan pengguna menggunakan  kamera TrueDepth pada iPhone untuk mencipta pengalaman mendengar yang lebih tepat, QuickNote pada iPhone buat kali pertama, ciri Mel (Mail) baharu, Respons Keselamatan Pantas (Rapid Security Response), aplikasi Kecergasan pada iPhone tanpa memerlukan Apple Watch, Spotlight dalam dok,   penyesuaian Memoji tambahan  , dan banyak lagi.

Ketersediaan

Versi beta pertama iOS 16 tersedia untuk pembangun hari ini, manakala beta awam akan tersedia pada bulan Julai. iOS 16 disokong pada iPhone 8 dan lebih baharu.

Sumber :

Charlton, H. (2022, June 6). Apple announces IOS 16: First look at new features. MacRumors. Retrieved June 7, 2022, from https://www.macrumors.com/2022/06/06/apple-announces-ios-16/

Editor

Editor

Kami bergerak dalam satu pasukan cuba menyampaikan berita-berita terkini tentang teknologi. Kami turut menjalankan aktiviti menterjemah beberapa blog dan berita dalam bahasa Inggeris ke dalam Bahasa Melayu.

3 thoughts on “Apple Mengumumkan iOS 16 Pada Hari Ini: Lihat Dahulu Ciri-Ciri Baharu”

  1. Pingback: Apple benarkan pengguna memintas CAPTCHAs dalam iOS16 nanti – Ismet Fitri

  2. Pingback: iPhone mesti gunakan kabel USB-C menjelang 2024, Undang-Undang Kesatuan Eropah(EU) | Ismet Fitri

  3. Pingback: iOS 17 Unveiled Today: What You Need to Know | Ismet Fitri

Have any thought? Leave a Reply...

Popular Post
Trending
Site Visitor
  • Today's visitors: 17
  • Today's page views: : 17
  • Total page views: 9,674
%d bloggers like this: