Facebook tidak lama lagi akan membiarkan anda membuat pelbagai profil – tetapi adakah ini benar-benar perlu?

facebook multiple account

Facebook telah memikirkan cara baru untuk memastikan penggunanya terlibat dengan platform. Kali ini, rangkaian sosial yang dimiliki oleh Mark Zuckerberg mengumumkan bahawa ia akan segera membiarkan pengguna mempunyai banyak profil yang dihubungkan ke akaun yang sama. Tetapi adakah ini benar-benar perlu?

Dalam kenyataan akhbar (melalui TechCrunch), Facebook mendedahkan bahawa ciri baharu itu akan membolehkan orang ramai mempunyai profil yang berbeza khusus untuk kumpulan orang yang berbeza. Sebagai contoh, orang yang sama akan dapat mempunyai profil untuk rakan peribadi, yang lain untuk orang di tempat kerja, dan satu lagi untuk keluarga. Syarikat itu mengatakan bahawa membuat dan menukar antara profil akan sangat mudah.

Untuk membantu orang menyesuaikan pengalaman mereka berdasarkan minat dan perhubungan, kami sedang menguji cara untuk orang ramai mempunyai lebih daripada satu profil yang terikat pada satu akaun Facebook.

Lebih khusus lagi, pengguna akan dapat membuat sehingga lima profil yang berbeza di bawah akaun yang sama. Profil tambahan tidak perlu menyertakan nama sebenar orang itu, selagi ia tidak mengandungi sebarang nombor atau aksara khas. Walau bagaimanapun, profil utama pengguna masih mesti mempunyai nama sebenar orang itu.

Ini adalah langkah besar berbanding dengan dasar Facebook semasa, yang mengatakan bahawa membuat lebih daripada satu profil peribadi di rangkaian sosial adalah bertentangan dengan piawaian platform.

Facebook berpendapat bahawa pilihan berbilang profil baharu juga boleh berguna bagi orang untuk mengatur minat mereka, kerana anda boleh mempunyai profil tertentu untuk mengikuti topik dalam subjek yang anda suka. Sudah tentu, profil tambahan juga akan tertakluk kepada peraturan Facebook, dan melanggarnya akan mengakibatkan penalti untuk keseluruhan akaun.

Adakah kita benar-benar memerlukan profil Facebook tambahan?

Rangkaian sosial lain seperti Instagram dan Twitter sudah menawarkan cara untuk memisahkan kandungan yang hanya dapat dilihat oleh pengguna terpilih, yang menjadi perhatian kerana sesetengah orang tidak mahu kandungan peribadi mereka terdedah kepada sekolah atau rakan sekerja.

Malah, Facebook telah menawarkan ciri yang serupa selama bertahun-tahun, yang membolehkan anda mencipta dan memilih kumpulan rakan yang boleh melihat siaran, foto atau video tertentu. Mempunyai berbilang profil menjadikan proses ini lebih intuitif dan teratur, tetapi niat Facebook nampaknya lebih berkaitan dengan fakta bahawa rangkaian sosial telah kehilangan pengguna kepada platform yang bersaing seperti TikTok.

Pada bulan Februari, saham Facebook turun lebih daripada 20% disebabkan oleh keputusan “kecewa” syarikat daripada suku fiskal sebelumnya. Selain pendapatan yang lebih rendah daripada yang dijangkakan , Facebook juga menyaksikan pengurangan bilangan pengguna aktif.

Kini Facebook telah mencari cara baru untuk menjadikan platformnya menarik untuk orang ramai lagi. Tetapi walaupun syarikat itu mahu orang mencipta lebih banyak profil Facebook, orang nampaknya lebih berminat untuk berhenti Facebook untuk selamanya.

Rujukan:

  1. Espósito, F. (2022, July 14). Facebook will soon let you create multiple profiles – but is this really necessary? 9to5Mac. Retrieved July 15, 2022, from https://9to5mac.com/2022/07/14/facebook-create-multiple-profiles/
Editor

Editor

Kami bergerak dalam satu pasukan cuba menyampaikan berita-berita terkini tentang teknologi. Kami turut menjalankan aktiviti menterjemah beberapa blog dan berita dalam bahasa Inggeris ke dalam Bahasa Melayu.

Have any thought? Leave a Reply...

%d bloggers like this: