iMessage dah boleh tarik balik mesej yang dihantar dengan iOS 16

Dalam iOS 16, anda akan dapat menyunting dan menarik balik teks yang dihantar melalui app Mesej — tetapi terdapat had masa.

Apabila iOS 16 membuat penampilannya pada musim gugur, Mesej akan mendapat ciri baharu. Dua ciri baharu membolehkan pengguna mempunyai sedikit kawalan ke atas mesej yang mereka hantar kepada pengguna iMessage yang lain.

Pengguna akan dapat menyunting mesej, memberi mereka peluang untuk membetulkan kesilapan ejaan atau mengembangkan teks seperti yang diperlukan. Mereka juga akan dapat “menghantar” mesej, yang membolehkan mereka membuangnya dari sembang (chat) sepenuhnya.

Ciri-ciri ini eksklusif untuk mesej yang dihantar melalui iMessage, yang ditetapkan oleh latar belakang biru mereka. Ciri ini tidak akan berfungsi sama sekali dengan pesanan SMS “buih hijau”, yang bermaksud mesej akan kekal seperti sedia ada apabila pertama kali dihantar.

Ciri-ciri baru datang dengan beberapa kaveat. Yang pertama ialah mereka mempunyai had masa yang ketat. Anda hanya mempunyai 15 minit untuk menyunting atau menarik balik mesej — selepas itu, ia tidak boleh diubah lagi.

Apple juga menyatakan bahawa versi iOS yang lebih lama tidak akan bertindak balas terhadap permintaan yang tidak dihantar. Dalam kes tersebut, penerima pada versi OS yang lebih lama akan dapat melihat mesej walaupun ia dipadamkan pada akhir pengirim.

Selepas perbincangan dengan Apple, AppleInsider telah mengesahkan had masa dan sekatan kepada versi iMessage dan penerima SMS yang lebih lama.

Pada hari Isnin, Apple mengumumkan senarai ciri baharu yang akan datang ke iOS 16 pada ucaptama WWDC 2022. Ciri baharu termasuk Pemeriksaan Keselamatan, sokongan untuk penghalaan berbilang henti dalam Peta Apple dan Kamera Kesinambungan.

Sumber :

Neely, A. (2022, June 6). New iMessage Edit and Unsend features have 15-minute time limit. AppleInsider. Retrieved June 7, 2022, from https://appleinsider.com/articles/22/06/06/new-imessage-edit-and-unsend-features-have-15-minute-time-limit

Editor

Editor

Kami bergerak dalam satu pasukan cuba menyampaikan berita-berita terkini tentang teknologi. Kami turut menjalankan aktiviti menterjemah beberapa blog dan berita dalam bahasa Inggeris ke dalam Bahasa Melayu.

Have any thought? Leave a Reply...

%d bloggers like this: