Search
Close this search box.

Inilah perkara baharu dalam watchOS 9 yang telah diumumkan

Semalam, Apple telah mengumumkan perkara baru pada ucaptama Persidangan Pembangun Seluruh Dunia tahunannya. Dan memandangkan betapa popularnya watchOS, sudah tentu platform itu akan mendapat masa pentas tersendiri pada acara tahun ini. Itulah sebabnya kami mempunyai watchOS 9, yang dilengkapi dengan banyak ciri baharu, terutamanya yang dibina untuk fungsi berkaitan dengan kesihatan. Jom kita sama-sama lihat perkara baharu dalam kemas kini jam tangan pintar yang akan datang ini.

Apple telah memperkenalkan wajah jam tangan yang lebih boleh disesuaikan, yang merupakan salah satu ciri yang lebih banyak diminta untuk jam tangan pintar syarikat ini. Selain itu, terdapat aplikasi Workout yang lebih berkuasa, yang dapat menunjukkan lebih banyak maklumat kepada pengguna, dan ciri Sejarah AFib baru yang dapat membantu individu menjejaki maklumat kesihatan mereka terus dari pergelangan tangan mereka. Jom kita semak satu-persatu:

Watch Faces

Wajah baharu Smart Watch ini ialah Lunar, Playtime, Metropolitan dan Astronomi.

Aplikasi Latihan Diubahsuai (Revamped Workout App)

Aplikasi Latihan baharu adalah lebih kaya dengan butiran-butiran, menawarkan lebih banyak maklumat untuk orang yang menggunakan salah satu aplikasi paling popular pada jam tangan pintar. Ia akhirnya memanfaatkan fungsi Digital Crown juga, membolehkan pengguna bertukar antara Pandangan Latihan (Workout Views) dengan menggunakan perkakasan. Ini menawarkan lebih banyak maklumat untuk pilihan latihan. Terdapat Zon Kadar Jantung baru juga, yang membolehkan pengguna melihat dengan cepat sejauh mana kadar denyutan jantung mereka dilakukan setiap senaman.

Dan banyak lagi:Zon Kadar Jantung, yang boleh dibuat secara manual atau dikira secara automatik menggunakan data Kesihatan yang diperibadikan, boleh digunakan untuk memantau keamatan senaman. Latihan selang (interval) adalah bahagian penting dalam mana-mana pelan latihan, dan dalam watchOS 9, aplikasi Latihan memperkenalkan Latihan Tersuai (Custom Workouts), yang boleh digunakan untuk mencipta senaman berstruktur yang boleh termasuk selang kerja dan rehat. Makluman terbaru, termasuk kadar, kuasa, kadar denyutan jantung, dan irama, boleh ditambah untuk membimbing pengguna sepanjang latihan.

Triathletes juga mendapat lebih banyak ciri:Untuk triathletes, aplikasi Latihan kini menyokong jenis senaman Multisport baharu yang secara automatik bertukar antara sebarang urutan latihan berenang, berbasikal dan berlari, menggunakan sensor gerakan untuk mengenali corak pergerakan. Apabila setiap senaman selesai, halaman ringkasan yang direka semula dalam aplikasi Kecergasan menawarkan butiran tambahan dengan carta interaktif untuk analisis yang lebih tepat.

Pelari (Runners)

Lebih banyak maklumat yang terdapat pada pergelangan tangan seorang pelari. Kini Apple Watch yang dikuasakan oleh watchOS 9 boleh mengesan pelbagai butiran lain seperti termasuk Masa Hubungan Tanah Ground Contact Time (GTC), panjang langkah dan Ayunan Menegak (Vertical Oscillation).

Perenang (Swimmers)

Apple turut menyertakan pengesanan Kickboard untuk para perenang di luar sana.

Fitness+

Dengan watchOS 9, senaman Fitness+ kini memaparkan panduan pada skrin selain bimbingan jurulatih untuk membantu pengguna memanfaatkan sepenuhnya latihan, termasuk: Keamatan untuk HIIT, Berbasikal, Mendayung dan Treadmill; Strok seminit (SPM) untuk mendayung; Revolusi per Minit (RPM) untuk Berbasikal; dan Incline untuk pejalan kaki dan pelari di Treadmill.

Dan sokongan AirPlay juga semakin baik:

Pelanggan kecergasan+ tanpa Apple TV kini boleh menggunakan AirPlay untuk menstrim latihan dan meditasi dengan metrik pada skrin ke TV dan peranti pihak ketiga yang serasi, membolehkan mereka berlatih di mana-mana sahaja, pada bila-bila masa.

Ketika Anda Sedang Tidur

Apple Watch dengan watchOS 9 mendapat maklumat yang lebih baik yang berkaitan dengan tidur juga, terima kasih kepada Sleep Insight:

Sejarah AFib

Salah satu tambahan baharu terbesar pada Apple Watch ialah Sejarah AFib . Ciri baru ini menjadikannya mudah dan cepat bagi pengguna untuk mengesan sejarah mereka mengalami fibrilasi atrium (AFib), yang dapat membantu mereka mengetahui berapa lama mereka mengalami masalah.

Dengan watchOS 9, pengguna yang didiagnosis dengan AFib boleh menghidupkan ciri Sejarah AFib yang dibersihkan FDA2  dan mengakses maklumat penting, termasuk anggaran kekerapan irama jantung pengguna menunjukkan tanda-tanda AFib, memberikan cerapan yang lebih mendalam tentang keadaan mereka. Pengguna juga akan menerima pemberitahuan mingguan untuk memahami kekerapan dan melihat sejarah terperinci dalam  aplikasi Kesihatan, termasuk faktor gaya hidup yang boleh mempengaruhi AFib, seperti tidur, pengambilan alkohol dan senaman.

Pengguna juga akan dapat memuat turun PDF dengan semua maklumat yang berkaitan juga.

Ubat-ubatan

Satu lagi ciri utama ciri utama untuk watchOS 9 ialah penjejakan ubat. Ini akan membolehkan pengguna dengan cepat dan mudah mengesan dan menguruskan ubat-ubatan mereka secara berkala, dan juga menetapkan pemberitahuan apabila mereka perlu mengambil ubat-ubatan mereka.

Ketersediaan

Apple berkata watchOS 9 akan tersedia selepas musim gugur ini. Ia akan menjadi kemas kini percuma apabila ia tiba.

Editor

Editor

Kami bergerak dalam satu pasukan cuba menyampaikan berita-berita terkini tentang teknologi. Kami turut menjalankan aktiviti menterjemah beberapa blog dan berita dalam bahasa Inggeris ke dalam Bahasa Melayu.

1 thought on “Inilah perkara baharu dalam watchOS 9 yang telah diumumkan”

  1. Pingback: Pelancaran Apple Watch Ultra Baharu – Semua yang anda perlu tahu | Ismet Fitri

Have any thought? Leave a Reply...

Popular Post
Trending
Site Visitor
  • Today's visitors: 1
  • Today's page views: : 1
  • Total page views: 12,701