Instagram Menambah Pilihan untuk Memadam Akaun dalam Aplikasi iOS untuk Mematuhi Peraturan App Store

close up of smart phone

Instagram minggu ini melaksanakan sokongan untuk pilihan baharu yang membolehkan akaun Instagram dipadamkan terus dalam aplikasi Instagram. Instagram kini mematuhi Garis Panduan App Store yang dikemas kini yang memerlukan semua aplikasi yang menawarkan penciptaan akaun untuk turut menawarkan penghapusan akaun.

Apple memberitahu pembangun bahawa aplikasi yang menawarkan penciptaan akaun juga mesti menyokong penghapusan akaun bermula pada 30 Jun 2022, jadi Instagram menunggu tarikh akhir untuk menambah ciri tersebut.

Menurut garis panduan Apple, aplikasi mesti memudahkan pengguna mencari pilihan penghapusan akaun, dan tidak mencukupi untuk aplikasi menawarkan untuk melumpuhkan atau menyahaktifkan akaun buat sementara waktu. Akaun mesti dapat dipadamkan, bersama dengan semua data peribadi.

Sumber : MacRumors

Seperti yang dinyatakan oleh TechCrunch, sebelum ini pengguna Instagram terpaksa log masuk ke pelayar web pada komputer desktop atau peranti mudah alih untuk memadamkan akaun mereka. Terdapat juga pilihan dalam aplikasi untuk menyahaktifkan akaun, tetapi seperti yang dinyatakan di atas, Apple memerlukan pilihan penghapusan akaun penuh.

Akaun Instagram boleh dipadamkan dalam aplikasi Instagram dengan membuka tetapan, memilih akaun dan memilih pilihan padam akaun. Instagram membolehkan pengguna memilih antara memadam atau menyahaktifkan akaun mereka, dengan pilihan padam mengalih keluar semua kandungan secara kekal.

Terdapat tempoh 30 hari di mana anda boleh mengubah fikiran anda tentang memadamkan akaun anda kerana garis panduan Apple membenarkan kelewatan sebelum akaun dialih keluar secara kekal. Mereka yang log masuk semula ke Instagram selepas meminta penghapusan akan dapat menghentikan penghapusan akaun.

Dalam satu kenyataan kepada TechCrunch, Instagram berkata bahawa ia mahu “memberi orang lebih banyak cara untuk mengawal pengalaman dan masa mereka yang dihabiskan di Instagram,” tanpa menyebut bahawa ia adalah keperluan Apple.

Sumber : MacRumors

Editor

Editor

Kami bergerak dalam satu pasukan cuba menyampaikan berita-berita terkini tentang teknologi. Kami turut menjalankan aktiviti menterjemah beberapa blog dan berita dalam bahasa Inggeris ke dalam Bahasa Melayu.

Have any thought? Leave a Reply...

Popular Post
Trending
Site Visitor
  • Today's visitors: 15
  • Today's page views: : 15
  • Total page views: 9,672
%d bloggers like this: