Search
Close this search box.

iOS 16 bakal mengecewakan pengguna iPhone apabila dilancarkan nanti!

Sebagai peminat tegar Apple, kita semua sudah semestinya ternanti-nantikan kemas kini terbaharu yang bakal dilancarkan oleh Apple pada tahun ini. Namun kami mendapat perkhabaran bahawa berkemungkinan iOS 16 bakal mengecewakan sebahagian besar pengguna Apple.

Menurut Mark Gurman, iOS 16 tidak akan menampilkan perubahan reka bentuk yang besar, bagaimanapun, akan menampilkan peningkatan ketara pada pemberitahuan dan ciri penjejakan kesihatan baharu seperti “fungsi penjejakan tidur yang diperluas, pengurusan ubat dan ciri kesihatan wanita baharu”

iOS 16

Pada saat ini Apple sedang membangunkan versi iOS dan iPadOS generasi seterusnya, sistem pengendalian yang direka bentuk untuk dijalankan pada iPhone, iPad dan iPod touch.

Namun begitu versi baharu iOS dan iPadOS belum ditetapkan untuk keluar selama beberapa bulan lagi, tetapi Apple sentiasa memulakan kerja pada perisian itu lebih awal.

Kami tidak tahu banyak tentang perkara yang diharapkan daripada iOS 16 dan iPadOS 16 sekarang ini, akan tetapi kami akan cuba mengemas kini pusingan ini apabila butiran tentang sistem pengendalian baharu tertiris.

Tiada Paparan Takuk

Sumber : Twitter @theapplehub

Model iPhone 14 Pro yang akan datang dijangka menampilkan reka bentuk tebuk lubang yang menghilangkan takuk yang memihak kepada hanya lubang kecil untuk kamera menghadap hadapan, dan jika itu berlaku, Apple boleh memperkenalkan beberapa perubahan pada reka bentuk bahagian atas iPhone, kerana terdapat lebih banyak ruang untuk digunakan di sekitar bar status.

Penambahbaikan Aplikasi Kesihatan

Apple merancang untuk memperkenalkan versi terkini aplikasi Kesihatan yang akan mengembangkan fungsi penjejak tidur dan pengurusan ubat. Apple juga dikatakan sedang membangunkan alat pengurusan ubat yang akan membenarkan pengguna mengimbas botol pil mereka ke dalam aplikasi, akan tetapi versi awal ciri itu tidak mungkin menyertakan semua fungsi yang telah dirancang. Aplikasi Kesihatan itu juga ditetapkan untuk mendapatkan ciri kesihatan wanita baharu.

Pengesan Kemalangan Kereta

Khabar angin menunjukkan model iPhone 14 akan mendapat ciri pengesanan kemalangan kereta baharu yang membolehkan iPhone mengesan apabila perlanggaran telah berlaku dan mendail perkhidmatan kecemasan secara automatik.

Ini mungkin akan mempunyai sokongan sisi perisian yang mungkin akan ditambah dalam iOS 16, itupun sekiranya Apple memutuskan untuk meneruskan dengan ciri tersebut.

Ciri-ciri Satelit Kecemasan

Terdapat khabar angin bahawa Apple merancang untuk menambah ciri kecemasan berasaskan satelit pada model iPhone 14, yang akan disokong dalam iOS 16. Jika ciri ini dikeluarkan, iPhone akan dapat menghantar teks dalam situasi kecemasan apabila tiada liputan selular, dan melaporkan kecemasan utama apabila liputan tidak tersedia juga.

Jangkaan Tarikh Pelancaran iOS 16

Apple dijangka akan pratonton iOS 16 pada Persidangan Pembangun Seluruh Dunia (WWDC) 2022, yang akan bermula pada hari Isnin, 6 Jun.

Selepas dipratonton di WWDC, iOS 16 dan iPadOS 16 akan diberikan kepada pembangun untuk tujuan ujian pada hari yang sama. Kemudian pada musim panas, Apple akan memberikannya kepada penguji beta awam, dan apabila ujian beta selesai pada musim luruh, iOS 16 akan menyaksikan pelancaran awam bersama iPhone baharu.

Editor

Editor

Kami bergerak dalam satu pasukan cuba menyampaikan berita-berita terkini tentang teknologi. Kami turut menjalankan aktiviti menterjemah beberapa blog dan berita dalam bahasa Inggeris ke dalam Bahasa Melayu.

Have any thought? Leave a Reply...

Popular Post
Trending
Site Visitor
  • Today's visitors: 1
  • Today's page views: : 1
  • Total page views: 12,701