Search
Close this search box.

iOS 16 Membawa Ciri Pemperibadian Skrin Kunci Baharu, Termasuk Widget (Including Widget)

Sebagai sebahagian daripada pembentangan iOS 16 di WWDC hari ini, Apple melancarkan Skrin Kunci baharu untuk iPhone yang menyediakan pengguna dengan banyak pilihan penyesuaian, termasuk keupayaan untuk menambah widget.

Dalam iOS 16 , anda kini boleh menyunting dan bertukar antara gaya yang berbeza untuk Skrin Kunci anda, dengan pilihan untuk menggunakan penapis (filter) pada foto. Dengan kesan berbilang lapisan baru  , subjek foto ditetapkan di hadapan masa pada Skrin Kunci, mewujudkan rasa kedalaman. Anda juga boleh menukar rupa tarikh dan masa dengan gaya jenis ekspresif dan  pilihan warna.

Anda juga boleh menambah widget tersuai pada Skrin Kunci, serupa dengan komplikasi pada Apple Watch. Widget sistem yang tersedia termasuk tahap bateri, penggera, zon waktu, Kemajuan cincin aktiviti dan banyak lagi.

Galeri Skrin Kunci baharu mempunyai pelbagai pilihan untuk inspirasi, seperti koleksi Apple, yang termasuk Pride dan Unity untuk meraikan detik-detik kebudayaan khas, kertas dinding Cuaca untuk melihat keadaan cuaca secara langsung apabila ia berubah sepanjang hari, dan kertas dinding Astronomi untuk pemandangan Bumi, bulan dan sistem solar.

Apple juga membawa mod Fokus ke Skrin Kunci, membolehkan iPhone anda memaparkan Skrin Kunci yang berbeza bergantung pada perkara yang anda lakukan.

Sementara itu, Aktiviti Langsung adalah ciri baru yang membantu pengguna terus mengikuti perkara yang berlaku dalam masa nyata, seperti permainan sukan, senaman, perkongsian perjalanan, atau pesanan penghantaran makanan, terus dari Skrin Kunci

Pembangun juga akan dapat memanfaatkan ciri Skrin Kunci baharu menggunakan sistem WidgetKit baharu. Pratonton pembangun iOS 16 tersedia untuk ahli Program Pembangun Apple bermula hari ini, dan beta awam akan tersedia untuk pengguna iOS bulan depan.

Sumber : MacRumors

Editor

Editor

Kami bergerak dalam satu pasukan cuba menyampaikan berita-berita terkini tentang teknologi. Kami turut menjalankan aktiviti menterjemah beberapa blog dan berita dalam bahasa Inggeris ke dalam Bahasa Melayu.

Have any thought? Leave a Reply...

Popular Post
Trending
Site Visitor
  • Today's visitors: 1
  • Today's page views: : 1
  • Total page views: 12,701