iPhone 14 bakal dilancarkan tidak lama lagi – Ini apa yang kami tahu tentangnya

gambaran iphone 14

Desas-desus iPhone 2022

Masih ada beberapa bulan lagi sebelum model iPhone 14 2022 akan siap dilancarkan, tetapi oleh kerana terdapat kemas kini penting dalam karya untuk peranti ini, kami telah mendengar khabar angin mengenainya sejak sebelum model iPhone 13 belum keluar pun lagi.

Saiz iPhone berubah pada tahun 2022, dan Apple menamatkan iPhone mini 5.4 inci kerana ternyata tidak popular dengan pelanggan. Selepas melihat  jualan iPhone mini yang kurang memberangsangkan, Apple merancang untuk memberi tumpuan kepada saiz iPhone yang lebih besar untuk peranti utamanya, dan kami menjangkakan untuk melihat iPhone 14 bersaiz 6.1 inci, iPhone 14 Pro bersaiz 6.1 inci, iPhone14 Max bersaiz 6.7 inci, dan iPhone 14 Pro Max 6.7 inci.

Sejak 2017, iPhone dengan Face ID mempunyai takuk di bahagian depan untuk menempatkan semua peralatan yang diperlukan untuk pengimbasan muka, tetapi itu ditetapkan untuk berubah dengan pelancaran iPhone 14 nanti. Model iPhone 14 Pro 2022 dijangka menghapuskan takuk yang menjurus kepada reka bentuk baharu.  Khabar angin agak bercampur sekarang, tetapi nampaknya Apple akan pergi dengan beberapa kombinasi potongan skrin berlubang bulat  untuk kamera yang dipasangkan dengan potongan berbentuk pil  ke rumah ke komponen Face ID utama. Ciri ini malangnya akan terhad kepada model Pro, dan model iPhone 14 standard akan terus menampilkan takuk standard.

Kamera belakang juga dapat melihat reka bentuk baru dengan Apple memperkenalkan badan yang lebih tebal yang membolehkan benjolan kamera dihapuskan. Sekiranya ini keluar, lensa, kilat, dan pengimbas LiDAR boleh duduk dengan kaca belakang, tetapi kami hanya mendengar satu khabar angin yang menunjukkan bahawa ini mungkin berlaku.

Sesetengah iPhone baharu mungkin mempunyai bingkai titanium, dan pembesar suara dan gril mikrofon yang direka semula. Apple juga boleh menggunakan sistem haba ruang wap baharu yang akan memastikan iPhone lebih sejuk untuk meminimumkan kesan cip yang lebih pantas dan sambungan 5G.

iPhone baharu sentiasa memasukan penambahbaikan kamera, dan iPhone 14 tidak terkecuali. Akan ada penambahbaikan pada kamera Ultra Wide , dan ada kemungkinan bahawa Apple akan memperkenalkan lensa zum “periscope” yang membolehkan zum optik yang lebih besar, tetapi perkara masih belum jelas sama ada ia akan datang pada tahun 2022 atau 2023. Model iPhone Pro dijangka mendapat kamera 48-megapixel dan keupayaan rakaman video 8K, tetapi ciri-ciri ini tidak akan tersedia pada model iPhone 14 standard.

Khabar angin menunjukkan bahawa model iPhone 14 mungkin akan terus menggunakan cip A15 yang sama yang diperkenalkan dalam siri iPhone 13, manakala model iPhone 14 Pro menerima cip A16 yang dikemas kini.

Apple dijangka menggunakan cip Snapdragon X65 Qualcomm, yang merupakan modem 5G 10-gigabit pertama dengan kelajuan sambungan yang lebih pantas dan penambahbaikan sambungan. Di samping X65, Apple dijangka memperkenalkan ciri kecemasan berasaskan satelit baharu yang akan membolehkan pengguna menghantar teks dalam situasi kecemasan dan melaporkan kemalangan tanpa liputan selular.

Tiada Takuk dan Reka Bentuk Perkakasan ID Wajah Baru (iPhone Pro Sahaja)

Untuk sekurang-kurangnya beberapa model iPhone 14, Apple sedang berusaha untuk menghapuskan takuk yang menempatkan perkakasan yang diperlukan untuk Face ID. Takuk itu adalah keputusan reka bentuk kontroversi apabila ia diperkenalkan pada tahun 2017, dan sejak itu ia berubah sedikit dengan iPhone 13.

Penganalisis Apple Ming-Chi Kuo berkata pada bulan Mac 2021 bahawa model iPhone 2022 tidak akan mempunyai takuk, dan sebaliknya akan menggunakan reka bentuk gaya skrin berlubang yang telah popular pada banyak telefon Android.

Sejak ramalan Kuo, terdapat khabar angin lain yang telah menjadikan reka bentuk depan model iPhone 14 Pro sedikit kurang jelas. Leaker Dylandkt telah mengatakan bahawa daripada reka bentuk skrin berlubang, potongan kamera pada model iPhone 14 Pro akan berbentuk pil. Penganalisis paparan Ross Young telah menjelaskan lebih lanjut dan mengatakan bahawa dia menjangkakan untuk melihat kedua-dua potongan berbentuk pil dan potongan bulat. Potongan bulat mungkin akan menempatkan projektor titik Face ID, dan potongan berbentuk pil akan merangkumi kamera depan, kamera inframerah Face ID, dan mungkin komponen lain.

Apple juga mungkin merancang untuk meletakkan beberapa perkakasan Face ID di bawah paparan iPhone, yang akan mengurangkan saiz potongan yang diperlukan dan akan meninggalkan lebih banyak ruang skrin yang tersedia di bahagian hadapan peranti. Kedua-dua penganalisis Ross Young dan Mark Gurman Bloomberg  telah mengatakan bahawa Apple sedang mengusahakan penyelesaian Face ID yang kurang dipaparkan, tetapi ada kemungkinan ia tidak akan sedia untuk digunakan dalam peranti 2022 nanti.

Penganalisis Barclays mendakwa bahawa Apple merancang untuk menggunakan seni bina masa penerbangan berasaskan laser untuk Face ID yang akan membolehkan perubahan besar diperkenalkan kepada  tatasusunan kamera TrueDepth yang menghadap ke hadapan, dan khabar angin lain  menunjukkan reka bentuk lensa unibody untuk pengurangan saiz modul kamera hadapan.

Paparan ProMotion

Terdapat khabar angin iPhone 14 awal  yang menunjukkan bahawa keempat-empat model iPhone 14 yang akan datang pada tahun 2022 boleh menawarkan  paparan ProMotion dengan kadar segar semula sehingga 120Hz, tetapi nampaknya itu tidak akan berlaku.

Apple berkemungkinan mengehadkan teknologi ProMotion kepada model iPhone 14 Pro, langkah yang penganalisis paparan Ross Young menyifatkan kekurangan ketersediaan paparan yang diperlukan. Young telah menjelaskan bahawa dia percaya kadar segar semula 120Hz akan kekal sebagai ciri iPhone 14 Pro.

Laman web Korea The Elec telah mengatakan bahawa sekurang-kurangnya satu model iPhone yang akan datang tahun depan akan menggunakan paparan LTPS OLED standard tanpa teknologi ProMotion 120Hz  , yang menyokong kenyataan Young. Penganalisis Jeff Pu telah mendakwa bahawa ciri itu akan datang kepada semua model iPhone 14, tetapi dia tidak dikenali kerana kebolehpercayaannya.

Reka Bentuk Badan

Model iPhone 14 dijangka kelihatan seperti model iPhone 13 dengan reka bentuk bermata rata yang sama. Leaker Jon Prosser mendakwa bahawa Apple akan memperkenalkan casis yang lebih tebal tanpa benjolan kamera belakang dan butang kelantangan bulat, tetapi maklumatnya nampaknya tidak betul berdasarkan khabar angin dan kebocoran kemudian.

Didakwa renders menggambarkan model iPhone 14 muncul pada bulan Mac, dan renders mencadangkan bahawa model iPhone 14 standard tidak akan mempunyai perubahan reka bentuk, menampilkan rupa yang sama seperti model iPhone 13. Akan ada takuk standard bersama-sama dengan benjolan kamera yang sama di bahagian belakang dengan susun atur kamera pepenjuru.

Foto yang didakwa menggambarkan acuan model iPhone 14 Apple yang akan datang muncul pada bulan April, memberikan kami pandangan yang lebih jelas pada saiz peranti yang akan datang. Acuan mungkin direka untuk digunakan dalam pengeluaran kes, tetapi ia kelihatan selaras dengan khabar angin yang telah kita dengar tentang iPhone 14 setakat ini.

Tiada iPhone 14 mini, dengan Apple menawarkan dua iPhone 6.1 inci dan dua iPhone 6.7 inci. Seperti yang dikhabarkan, benjolan kamera adalah kira-kira lima peratus lebih besar, dan kes yang direka untuk model iPhone 13 tidak mungkin sesuai dengan model iPhone 14 kerana peningkatan saiz.

Pilihan Saiz

Tidak akan ada iPhone 5.4 inci pada tahun 2022 kerana Apple menghilangkan garis “mini” berikutan penjualan yang kurang memberangsangkan . iPhone 13 mini akan menjadi telefon mini terakhir, dan ke hadapan, Apple dijangka memberi tumpuan kepada iPhone bersaiz lebih besar.

Kami menjangkakan iPhone 14 bersaiz 6.1 inci, iPhone 14 Pro bersaiz 6.1 inci, iPhone 14 Max bersaiz 6.7 inci , dan iPhone14 Pro Max bersaiz 6.7 inci, dengan iPhone 6.7 inci yang lebih besar menggantikan model mini.

Warna

iPhone 14 dan iPhone 14 Pro boleh datang dalam warna ungu, menurut khabar angin yang tidak disahkan. Walaupun tidak disahkan khabar angin menunjukkan bahawa kedua-dua model iPhone 14 dan iPhone 14 Pro akan tersedia dalam warna ungu yang mempunyai kemasan unik yang mengalihkan nada berdasarkan keadaan pencahayaan.

Apple telah menggunakan warna yang sama  untuk model iPhone dan Pro standard sebelum ini, tetapi biasanya dalam warna yang berbeza, jadi itu boleh menjadi apa yang kita lihat pada tahun 2022 jika khabar angin ungu adalah tepat. iPhone 14 dan 14 Max dikhabarkan boleh didapati dalam warna hitam, putih, biru, merah dan ungu, manakala iPhone 14 Pro dan iPhone 14 Pro Max didakwa akan datang dalam grafit, emas, perak dan ungu.

Titanium

Model iPhone 14 Apple yang akan datang juga dijangka datang dengan reka bentuk casis aloi titanium mewah, menurut laporan pelabur daripada JP Morgan Chase. Apple telah menggunakan titanium untuk Apple Watch, tetapi ini akan menandakan kali pertama bahan itu telah digunakan untuk iPhone.

Titanium lebih tahan calar dan ia lebih kuat daripada kedua-dua keluli dan aluminium, ditambah ia lebih tahan kakisan

Penyejukan

Bermula pada tahun 2022, model iPhone mewah mungkin menggunakan sistem haba ruang wap, yang mana dikatakan Apple sedang “menguji secara agresif.” Sistem terma VC diperlukan untuk iPhone mewah kerana kuasa pengkomputerannya yang lebih kuat dan kelajuan sambungan 5G yang lebih pantas. Sudah ada telefon pintar dari syarikat seperti Samsung, Razer, dan LG yang menggunakan teknologi penyejukan ruang wap, yang digunakan untuk memastikan peranti lebih sejuk ketika berada di bawah tekanan berat.

Tidak jelas sama ada sistem haba kebuk wap akan memenuhi keperluan tinggi Apple, tetapi Apple sedang berusaha untuk memperbaikinya dan model mewah boleh menggunakannya dalam masa terdekat.

Port Pengecasan

Terdapat khabar angin bahawa Apple berhasrat untuk mengalih keluar port Lightning daripada iPhone untuk  reka bentuk tanpa port dengan pengecasan dilakukan ke atas MagSafe, tetapi tidak jelas sama ada teknologi itu akan diperkenalkan dengan model iPhone 2022.

Sekurang-kurangnya beberapa iPhone yang akan datang akan terus menampilkan port Lightning.

Model dummy dan bahagian tertiris

Panel kaca hadapan yang didakwa untuk model iPhone 14 bocor pada bulan April, dengan versi iPhone 14 Pro dan Pro Max yang menggambarkan potongan berbentuk pil dan lubang  yang akan menggantikan takuk pada model tersebut. Paparan iPhone 14 dan 14 Max standard terus menampilkan takuk.

Panel iPhone 14 Pro dan Pro Max juga mempunyai bezel yang sedikit lebih nipis dan nisbah aspek yang lebih tinggi, dan semua panel paparan adalah selaras dengan khabar angin yang telah kami dengar setakat ini.

Mockup bercetak 3D  memberikan pandangan pada saiz benjolan kamera pada iPhone 14 dan iPhone 14 Max berbanding model iPhone 13. iPhone 14 Max akan mempunyai benjolan kamera yang jauh lebih kecil daripada iPhone 13 Pro Max, dan kes yang direka untuk model iPhone 13 mungkin tidak sesuai dengan model iPhone 14 kerana perbezaan kamera dan casis.

Walau bagaimanapun, iPhone 14 Pro Max akan sama dengan saiz iPhone 13 Pro Max, tetapi saiz kamera yang meningkat akan menghalang kes iPhone 13 Pro Max daripada memasang iPhone 14 Pro Max.

Teknologi Kamera

Semua iPhone 2022 dapat melihat penambahbaikan pada  kamera Ultra Wide, dan model iPhone 14 Pro akan melihat peningkatan yang ketara pada kamera sudut lebar dan kemas kini pada lensa telefoto. Penganalisis Apple Ming-Chi Kuo percaya bahawa model iPhone Pro 2022 akan menampilkan kamera Wide 48-megapixel, yang akan menjadi peningkatan besar berbanding kamera 12-megapixel semasa, dan keupayaan rakaman video 8K.

Kamera 48-megapixel dalam model iPhone 14 Pro juga akan dapat mengambil gambar 12-megapixel, mungkin melalui proses yang dikenali sebagai piksel-binning. Piksel binning menggabungkan data daripada berbilang piksel yang lebih kecil pada penderia imej kamera kepada satu “super-piksel” untuk sensitiviti cahaya rendah yang dipertingkatkan.

Dengan ciri ini, model iPhone 14 Pro mungkin dapat mengambil gambar 48-megapixel penuh dalam situasi dengan pencahayaan yang baik, tetapi apabila pencahayaan kurang baik, ia akan menggunakan proses binning piksel untuk foto 12-megapixel berkualiti tinggi yang memanfaatkan lensa 48-megapixel.

Kuo percaya bahawa ciri rakaman video 8K akan membolehkan video yang dirakam iPhone yang dipaparkan pada paparan atau TV 8K memberikan “pengalaman pengguna yang lebih baik,” dan resolusi ini akan membolehkan iPhone membuat video dan imej yang lebih sesuai untuk peranti realiti tambahan dan campuran seperti set kepala AR/VR yang Apple ada dalam pembangunan.  dengan model iPhone 14 standard menerima persediaan kamera yang lebih sederhana.

Bagi teknologi kamera hadapan, semua model iPhone 14 yang akan datang tahun ini dijangka menampilkan lensa hadapan yang dinaik taraf dengan keupayaan apertur f/1.9 dan autofokus yang lebih luas. Apertur yang lebih luas akan membolehkan lebih banyak cahaya melalui lensa untuk mencapai sensor untuk foto yang lebih tajam, lebih rangup dan kedalaman medan yang lebih baik. Penambahbaikan autofokus akan meningkatkan fokus semasa panggilan video.

Cip A16

Lelaran baharu iPhone biasanya disertakan dengan cip siri A yang dikemas kini, tetapi Apple mungkin menyimpang daripada prosedur operasi standard tahun ini. Menurut penganalisis Apple Ming-Chi Kuo, hanya model iPhone 14 Pro akan mendapat cip A16 baharu dan pantas.

Kuo mengatakan bahawa model iPhone 14 standard akan terus menggunakan Bionic A15 yang sama yang ada dalam model iPhone 13, menandakan pembezaan yang ketara antara iPhone Pro dan bukan Pro pada tahun 2022.

Cip A16 yang direka untuk model iPhone 14 Pro dilaporkan akan dibina pada proses “NP4” TSMC, yang menurut syarikat itu adalah peningkatan utama ketiga keluarga 5-nanometer.

RAM

Menurut Ming-Chi Kuo model iPhone 14 dan iPhone 14 Pro akan menampilkan RAM 6GB, yang merupakan jumlah RAM yang sama yang terdapat dalam model iPhone 13 Pro.

Pengesanan Kemalangan Kereta

Apple sedang mengusahakan ciri pengesanan kemalangan kereta untuk iPhone dan Apple Watch, yang boleh keluar pada tahun 2022. Ia akan menggunakan sensor seperti pecutan untuk mengesan kemalangan kereta apabila ia berlaku dengan mengukur lonjakan daya graviti.

Apabila kemalangan kereta dikesan, iPhone atau Apple Watch akan mendail perkhidmatan kecemasan secara automatik untuk mendapatkan bantuan. Memandangkan ia dirancang untuk 2022, ini boleh menjadi ciri yang direka untuk model iPhone 14 dan Apple Watch Series 8, walaupun ia tidak mungkin terhad kepada peranti tersebut. Ia akan menjadi pengembangan ciri Pengesanan Kejatuhan yang terdapat dalam model Apple Watch dan iPhone sedia ada.

Modem Snapdragon X65

Model iPhone 14 akan menggunakan modem Qualcomm Snapdragon X65, yang merupakan sistem modem dan antena 5G 10 Gigabit 5G pertama di dunia untuk telefon pintar.

Cip RF

Berita Harian Ekonomi Taiwan telah mencadangkan bahawa Apple telah memesan cip frekuensi radio (RF) 5G daripada TSMC, dengan Apple menggunakan teknologinya sendiri dan bukannya cip daripada Samsung.

Cip itu didakwa dihasilkan pada proses 6-nanometer TSMC, yang menawarkan pakej yang lebih kecil dengan penggunaan kuasa yang lebih rendah. Ini mungkin boleh membawa kepada hayat bateri yang lebih baik apabila menggunakan teknologi 5G, bersama-sama dengan sokongan untuk WiFi 6E.

Kesambungan Satelit

Qualcomm Snapdragon X65 membolehkan beberapa ciri sambungan satelit, dan di samping modem, Apple merancang untuk melaksanakan ciri kecemasan berasaskan satelit yang akan membolehkan pengguna menghantar teks dalam situasi kecemasan dan melaporkan kecemasan utama di kawasan di mana tiada liputan selular.

Mesej Kecemasan melalui satelit akan membolehkan pengguna menghantar teks perkhidmatan kecemasan dan kenalan menggunakan rangkaian satelit apabila tiada isyarat selular atau WiFi tersedia. Ia akan menjadi protokol komunikasi baru bersama SMS dan iMessage, dan ia akan menampilkan  gelembung mesej kelabu. Panjang mesej akan dihadkan.

Ciri lain akan membolehkan pengguna melaporkan kecemasan utama seperti kemalangan pesawat dan kebakaran menggunakan rangkaian satelit. Ciri-ciri ini masih dalam pembangunan dan akan dilancarkan pada tahun 2022 paling awal.

WiFi 6E

iPhone 14 dijangka menampilkan sambungan WiFi 6E, menurut penganalisis Apple Ming-Chi Kuo.  Kuo mengatakan bahawa WiFi 6E akan menawarkan transmisi tanpa wayar berkelajuan tinggi yang diperlukan untuk pengalaman AR dan VR, dan ia juga dijangka akan digunakan dalam set kepala realiti campuran yang boleh keluar pada tahun 2022.

WiFi 6E memanfaatkan jalur 6GHz sebagai tambahan kepada jalur 2.4GHz dan 5GHz untuk meningkatkan lebar jalur dan mengurangkan gangguan, sambil juga menawarkan rangsangan prestasi dan kependaman rendah yang disediakan oleh  spesifikasi WiFi 6.

Storan 2Tb?

Dengan model iPhone 13 Pro, Apple menambah peringkat storan 1TB baharu, dan khabar angin mencadangkan bahawa dengan peningkatan iPhone 14, Apple boleh meningkatkannya lebih jauh kepada 2TB. Khabar angin ini  berasal dari sumber yang tidak selalu tepat, jadi ia harus dilihat dengan beberapa keraguan sehingga disokong oleh sumber lain yang lebih dipercayai.

Tiada Slot SIM Fizikal

Model iPhone 14 mungkin dilancarkan tanpa slot SIM fizikal, dengan Apple beralih kepada reka bentuk eSIM sahaja. Apple didakwa menasihati pembawa utama AS untuk bersedia untuk pelancaran  telefon pintar eSIM sahaja menjelang 2022, yang mencadangkan beberapa model iPhone 14 mungkin yang pertama datang tanpa slot SIM.

Dengan iPhone 13, Apple menyediakan beberapa model tanpa nano-SIM dalam kotak, dengan pelan selular sebaliknya boleh diaktifkan menggunakan eSIM. eSIM membolehkan pelan selular ditambah ke peranti tanpa menggunakan nano-SIM.

Fungsi eSIM tidak tersedia di semua negara, jadi iPhone yang dijual di sesetengah kawasan perlu terus menawarkan slot nano-SIM. Di negara yang iPhone bebas SIM tersedia, ia mungkin pilihan, dengan pengguna masih boleh memilih versi dengan SIM. Terdapat lebih daripada 60 negara yang menyokong eSIM, dengan senarai yang tersedia di laman web Apple.

Tarikh Pelancaran iPhone 14

Apple dijangka memperkenalkan model iPhone 14 pada acara yang mungkin diadakan pada September 2022, jika Apple mengikut garis masa pelancaran sebelumnya. Kebanyakan acara iPhone berlaku pada minggu pertama atau kedua bulan September.

Khabar angin iPhone Masa Depan

Telefon pintar semua skrin pertama Apple boleh datang pada tahun 2024 dengan pelancaran iPhone 16 Pro. Peranti ini mungkin yang pertama menampilkan Face ID bawah paparan dan kamera hadapan bawah skrin, menurut penganalisis Apple Ming-Chi Kuo.

iPhone 2023 dijangka menampilkan ciri yang sama akan mempunyai potongan dwi-lubang yang  serupa dengan model iPhone 14 Pro tahun ini, kata penganalisis paparan Ross Young. Model 2023 akan menggunakan reka bentuk yang sama dengan potongan bulat dan potongan berbentuk pil, dan ciri ini tidak akan terhad kepada model Pro. Reka bentuk pil dan lubang boleh mengecut sedikit, tetapi ia akan menjadi beberapa tahun sebelum Apple bersedia untuk ID Muka bawah paparan penuh.

Cip Modem Dalaman

Apple sedang berusaha untuk mencipta cip modem sendiri yang direka secara dalaman, sama seperti cip Apple silicon dan A-series, yang akan membolehkan syarikat itu mengurangkan pergantungannya pada vendor cip modem. Apple telah mengusahakan modem selama beberapa tahun dan pembangunan dipercepatkan selepas Apple memperoleh majoriti perniagaan modem telefon pintar Intel pada tahun 2019.

Penganalisis Apple Ming-Chi Kuo baru-baru ini berkata bahawa Apple boleh beralih kepada modem 5G sendiri seawal 2023. Sebaik sahaja Apple keluar dengan reka bentuk modem sendiri, ia tidak lagi memerlukan Qualcomm. 2023 adalah tarikh “paling awal”, tetapi pelbagai khabar angin telah mencadangkan bahawa pembekal cip Apple TSMC akan bersedia untuk mengeluarkan cip modem Apple pada tahun 2023.

Lensa Periskop

Jika kanta telefoto periskop tidak bersedia untuk debut dalam model iPhone 2022, ia sebaliknya boleh diperkenalkan dalam model iPhone 2023.

ID Muka Bawah Paparan

Pelbagai khabar angin telah mencadangkan bahawa Apple sedang berusaha untuk meletakkan perkakasan untuk Face ID di bawah paparan untuk menghilangkan takuk. Pada mulanya difikirkan bahawa Apple boleh menggunakan teknologi Face ID yang kurang dipaparkan sebaik sahaja 2022, tetapi penganalisis paparan Ross Young mengatakan bahawa komponen seperti kamera inframerah tidak akan dipindahkan di bawah paparan sehingga 2023 atau 2024.

iPhone Boleh Lipat?

Selanjutnya pada masa akan datang, Apple berpotensi memperkenalkan beberapa jenis iPhone boleh lipat , berdasarkan pelbagai khabar angin dan paten yang telah diterbitkan oleh syarikat itu, serta persaingan daripada syarikat seperti Microsoft dan Samsung, yang telah membangunkan telefon pintar boleh lipat.

Kemungkinan Rupa Mokap iPhone Boleh Lipat

Menurut Bloomberg, Apple telah memulakan “kerja awal” pada iPhone dengan paparan boleh lipat, tetapi syarikat itu belum lagi komited untuk mengeluarkan peranti boleh lipat. Khabar angin mencadangkan iPhone boleh dilipat boleh datang pada tahun 2023 paling awal, tetapi 2024 adalah tarikh sasaran yang lebih mungkin.

Untuk butiran tentang perkara yang kami tahu tentang kerja Apple pada peranti lipat, pastikan anda menyemak panduan iPhone boleh lipat kami.

Sumber – MacRumors

Kak Mas

Kak Mas

Love to share anything about technology and tazkirah. A good baker too!

1 thought on “iPhone 14 bakal dilancarkan tidak lama lagi – Ini apa yang kami tahu tentangnya”

  1. Pingback: Ulasan iPhone 14 Pro | Ismet Fitri

Have any thought? Leave a Reply...

Popular Post
Trending
Site Visitor
  • Today's visitors: 0
  • Today's page views: : 0
  • Total page views: 9,674
%d bloggers like this: