iPhone 14 Pro Dikhabarkan bakal Menampilkan Reka Bentuk Bulat untuk Memadankan dengan Susunan Kamera Belakang yang Lebih Besar

iphone 14 rumor

iPhone 14 Pro boleh menampilkan sudut bulat yang ketara untuk dipadankan dengan pelbagai kamera belakang yang lebih besar, menurut penerap grafik Apple Ian Zelbo.

Zelbo, yang terkenal kerana mencipta peranti Apple yang akan datang berdasarkan maklumat yang tertiris, termasuk Mac Studio, Paparan Studio,  set kepala realiti-campuran yang dikhabarkan, dan banyak lagi, percaya bahawa model iPhone 14 Pro mungkin menampilkan sudut dengan jejari yang lebih besar. Dengan merujuk silang CAD renders dan dimensi, skema, imej acuan pengeluaran aksesori dan maklumat tambahan, jelas bahawa iPhone 14 Pro berulang kali digambarkan dengan jejari sudut yang lebih besar untuk penampilan depan dan belakang yang lebih bulat berbanding iPhone 13 Pro. iPhone 14 Pro Max, sebaliknya, nampaknya mempunyai jejari yang hampir sama dengan iPhone 13 Pro Max.

Apple mungkin terpaksa menukar jejari sudut iPhone 14 Pro kerana perubahan pada tatasusunan kamera belakang. Model iPhone 14 Pro dijangka menampilkan susunan kamera belakang yang lebih besar untuk memudahkan sistem kamera 48MP baharu dengan sensor 57 peratus lebih besar.

Gambar : MacRumors

Tatasusunan kamera belakang iPhone 12 Pro dan iPhone 12 Pro Max secara meluas dipadankan dengan jejari sudut setiap bingkai peranti, tetapi apabila Apple meningkatkan saiz tatasusunan kamera dengan iPhone 13 Pro dan iPhone 13 Pro Max, kedua-dua peranti tidak sepadan dengan sudutnya. Walaupun perbezaan antara tatasusunan kamera iPhone 12 Pro Max dan iPhone 13 Pro Max adalah kecil, perbezaan antara iPhone 12 Pro dan iPhone 13 Pro adalah ketara.

Nampaknya agak masuk akal bahawa dengan peningkatan saiz lain tahun ini, ketidaksesuaian antara lengkung dataran tinggi kamera, kanta, dan sudut bingkai keluli tahan karat itu sendiri menjadi terlalu teruk pada iPhone 14 Pro , menyebabkan Apple mengubah reka bentuk. Jejari sudut yang baru dan lebih besar masih tidak sepadan dengan sudut bulat dataran tinggi tatasusunan kamera belakang, tetapi jauh lebih dekat, menurut Zelbo.

Gambar : MacRumors

Paparan reka bentuk semula iPhone 14 Pro juga mungkin telah mendayakan perubahan. Pil berpusat dan pelbagai kamera TrueDepth berbentuk lubang  di tempat takuk dijangka menjadi antara peningkatan tajuk utama peranti, dan ia juga dikhabarkan mempunyai  20 peratus bezel nipis di sekitar paparan. Ia perlu untuk mereka bentuk semula paparan untuk mencapai perubahan ini, jadi perubahan serentak ke jejari sudut boleh dilaksanakan.

Maklumat serupa yang berkaitan dengan iPhone 14 ini menunjukkan bahawa peranti ini tidak berkongsi jejari sudut baharu, yang boleh menunjukkan bahawa reka bentuk yang lebih bulat ditetapkan untuk menjadi faktor pembezaan lain antara garisan iPhone standard dan “Pro”.

Zelbo sedang mengusahakan persembahan terperinci iPhone 14 Pro berdasarkan pelbagai sumber untuk memberikan pandangan yang seolah-olah tepat tentang rupa iPhone Pro generasi seterusnya apabila ia diumumkan akhir tahun ini.

Sumber :

Charlton, H. (2022, April 21). IPhone 14 pro rumored to feature rounder design to match larger rear camera array. MacRumors. Retrieved April 22, 2022, from https://www.macrumors.com/2022/04/21/iphone-14-pro-rumored-to-feature-rounder-design/

Kak Mas

Kak Mas

Love to share anything about technology and tazkirah. A good baker too!

Have any thought? Leave a Reply...

Popular Post
Trending
Site Visitor
  • Today's visitors: 4
  • Today's page views: : 4
  • Total page views: 9,661
%d bloggers like this: