Nothing Phone (1): Semua yang anda perlu tahu

Nothing_Phone(1)

Sejak dilancarkan pada akhir tahun 2020, permulaan misteri Nothing – yang dicipta oleh bekas pengasas bersama OnePlus Carl Pei – telah memimpin kewujudan yang agak peribadi.  Walau bagaimanapun produk kedua yang pernah ada, Nothing Phone (1), kini disahkan akan datang pada musim panas ini – dan sebenarnya sudah mula dijual. Lebih kurang lah.

Dengan berita bahawa pelancaran penuh telefon akan menjadi yang mendapat jemputan sahaja, dan tidak akan tiba di AS sama sekali, keseronokan bagi sesetengah peminat mungkin telah dilembapkan – tetapi ini masih merupakan telefon yang cukup unik yang pasti akan mendapat (beberapa) gembar-gemburnya.

Sudah ada perincian mengenai perisian telefon, set ciri, dan perkakasan yang akan ditayangkan apabila ia tiba secara rasmi bulan depan. Inilah yang kita tahu setakat ini.

Bilakah tarikh keluaran Nothing Phone (1)?

Syarikat itu mula-mula mengesahkan bahawa ia bekerja pada telefon pintar pada acara 23 Mac, tetapi pada masa itu hanya mengesahkan bahawa telefon itu akan dilancarkan pada musim panas. Sejak itu ia menjadi lebih spesifik, menjanjikan untuk melancarkan telefon pada acara pada 12 Julai jam 4 petang BST (iaitu 8 pagi PT, 11 pagi ET, 5 petang CEST, 8:30 malam IST).

Laman web teknologi Jerman AllRound PC mendakwa telah menerima maklumat harga dan ketersediaan daripada “peniaga Eropah,” yang ingin kekal tanpa nama. Menurut sumber, Phone (1) ini akan tiba pada 21 Julai. Jelas sekali itu selepas acara pelancaran telefon yang kini disahkan, tetapi masih boleh mendedahkan: ini mungkin tarikh telefon itu dijual secara rasmi.

Apabila ia dilancarkan sekalipun, tidak semua orang akan dapat membelinya. Telefon pada mulanya hanya akan tersedia melalui sistem jemputan, yang nampaknya tidak akan membenarkan Nothing untuk memastikan bahawa orang pertama yang mendapat Phone (1) adalah “dalam komuniti”, dan “orang yang paling layak mendapatkannya.” Baca di bawah untuk maklumat lengkap tentang cara mendaftar untuk jemputan sekarang, atau lihat panduan kami yang lebih terperinci tentang cara membuat pra-pesanan Phone (1).

Walaupun belum keluar, sesetengah orang secara teknikal telah membeli telefon. Phone bekerjasama dengan laman lelongan StockX untuk melepaskan 100 unit pertama – semuanya terukir dan bersiri – dalam lelongan 48 jam yang berlangsung dari 21-23 Jun, dengan tawaran tertinggi berakhir pada lebih dari $ 2,000 / £ 2,000. Setiap 100 pembida teratas menerima telefon yang diukir dengan nombor yang sepadan dengan nilai bidaan mereka – dengan nombor satu pergi ke pembida tertinggi.

Di manakah Nothing Phone (1) akan dilancarkan?

Satu lagi perkara yang perlu diberi perhatian ialah ketersediaan global. Nothing telah mengesahkan rakan kongsi pembawa di seluruh dunia di seluruh Eropah, Timur Tengah, Asia, dan Australia, tetapi telefon itu tidak mendapat pelancaran di AS atau Kanada.

Nothing telah mengesahkan kepada PCMag bahawa ia hanya akan menjalankan “program beta tertutup” dengan “sebilangan kecil pelabur komuniti swasta kami di AS.” Kedengarannya seperti beberapa orang yang bernasib baik akan berjuang untuk menggunakan telefon secara meluas, dengan perkhidmatan “tidak dapat diramalkan” di T-Mobile, tidak ada suara-over-4G di AT&T, dan tidak ada perkhidmatan di Verizon sama sekali.

“Walaupun kami ingin membawa Phone (1) ke seluruh komuniti di seluruh dunia, kami memberi tumpuan kepada pasaran rumah, termasuk UK dan Eropah, di mana kami mempunyai perkongsian yang kuat dengan syarikat penerbangan tempatan terkemuka. Ia memerlukan banyak masa untuk melancarkan telefon pintar seperti yang anda tahu, daripada memastikan telefon bimbit disokong oleh teknologi selular negara kepada perkongsian pembawa dan peraturan tempatan, dan kerana kita masih merupakan jenama muda, kita perlu strategik mengenainya.

Namun, ada harapan di masa depan. Syarikat itu mengesahkan bahawa ia mempunyai “rancangan besar untuk melancarkan telefon pintar yang disokong AS pada masa akan datang,” tetapi tidak ada komitmen bila ianya akan terjadi.

Bagaimana untuk mendapatkan jemputan Nothing Phone (1)?

Seperti yang telah kami nyatakan di atas, membeli telefon tidak akan semudah hanya datang ke kedai pada hari pertama – anda memerlukan jemputan.

Ini adalah alat pemasaran terus dari buku permainan OnePlus, walaupun pasukan Nothing mengakui bahawa sebanyak apa-apa ini adalah persoalan bekalan dan permintaan. Sebagai syarikat kecil, Tidak ada yang mempunyai kapasiti pengeluaran yang terhad, dan ada risiko bahawa telefon mungkin sukar untuk dibeli di sekitar pelancaran jika ia terus ke penjualan umum – atau bahawa mereka harus menangguhkan pelancaran untuk membina stok terlebih dahulu. Sistem jemputan mendapat sekitar kedua-dua masalah.

Beberapa ahli komuniti Nothing telah menerima jemputan untuk mendapatkan slot pra-pesanan, tetapi jangan takut – masih ada lagi yang tersisa.

Anda mempunyai masa sehingga 11 Julai untuk mendaftar ke senarai menunggu awam di laman Web Nothing. Anda kemudiannya akan dapat melihat kedudukan anda dalam barisan.

Ia tidak statik walaupun – log masuk ke akaun Nothing anda dan anda akan menemui pautan rujukan. Kongsi dengan rakan dan keluarga, dan apabila mereka mendaftar ke senarai , anda juga akan naik ke barisan.

Jemputan pra-pesanan akan dihantar secara berkumpulan sehingga 11 Julai, dan sebaik sahaja anda mendapat jemputan, anda mempunyai 48 jam untuk membayar deposit £ 20/₹2,000 yang tidak boleh dikembalikan untuk mendapatkan pra-pesanan anda. Deposit itu akan ditolak dari harga akhir telefon, tetapi anda juga akan mendapat jumlah wang yang sama dengan kredit untuk dibelanjakan terhadap earbud Ear (1) atau mana-mana aksesori Phone (dan belum diumumkan) rasmi.

Akhirnya, bermula dari 12 Julai anda akan menerima e-mel dengan pautan untuk membeli telefon sebenar. Pada ketika itu anda akan mempunyai 14 hari untuk membuat pesanan anda.

Sekiranya anda tergoda, anda akan mahu bertindak pantas  – Pada masa penulisan sudah ada lebih daripada 10,000 orang dalam senarai menunggu, dan nombor itu hanya akan bertambah.

Berapakah kos Nothing Phone (1)?

Dengan pelancaran yang belum datang, kita secara semula jadi tidak tahu harga Phone (1). Jangkakan ia lebih berpatutan daripada kebanyakan, bagaimanapun.

Fon kepala Ear (1) syarikat mempunyai harga yang kompetitif pada $ 99 / £ 99 / € 99, sambil mengekalkan ciri premium seperti ANC (pembatalan bunyi aktif), meletakkannya di bahagian atas apa yang akan dianggap ‘bajet’ dalam kategori produk masing-masing.

Sekiranya rawatan yang sama digunakan pada Phone (1), kami menjangkakan ia akan melanda pasaran sekitar $ / £ / € 500.

Itulah yang diramalkan oleh peniaga Eropah yang tidak dinamakan yang mencadangkan tarikh pelancaran 21 Julai, yang disebutkan di atas, mendakwa bahawa telefon debut Nothing akan berharga sekitar € 500 semasa pelancaran. Kebocoran dari Amazon Jerman mendedahkan harga dalam julat yang sama: € 469 untuk 8 + 128GB, dan € 549 untuk 12 + 256GB.

Harga itu – atau bahkan sedikit lebih tinggi – akan meletakkan Phone (1) dengan baik untuk mengambil seperti Realme GT 2 Pro dan Pixel 6 Google, sambil mengurangkan perdana secara serius seperti Oppo Find X5 Pro, Samsung Galaxy S22 dan iPhone 13.

Apakah spesifikasi dan ciri Nothing Phone (1)?

Bekas syarikat Carl Pei, OnePlus terkenal dalam industri kerana butiran pendedahan menjelang pelancaran, dan etos yang sama jelas dibawa ke Nothing, jadi kita sudah tahu sedikit tentang apa yang diharapkan.

Reka bentuk

Yang paling menggembirakan ialah reka bentuk telefon, akhirnya didedahkan pada 15 Jun. Anda akan melihatnya di bahagian atas halaman, tetapi anda boleh mendapatkan pandangan yang lebih baik dalam kedua-dua tangkapan telefon ini dari debut dunia sebenar di pameran Art Basel:

Bahasa reka bentuk ini biasa bagi sesiapa sahaja yang melihat fon kepala Ear (1), dengan campuran plastik putih dan telus yang membayangkan bahagian dalaman telefon tanpa mendedahkan terlalu banyak daripadanya. Kita juga boleh melihat rocker kelantangan di satu sisi, dengan butang kuasa di sisi lain.

Imej-imej ini juga mendedahkan bahawa telefon mengemas satu set jalur lampu LED. Anda boleh melihat ini dalam tindakan dalam video di bawah dari MKBHD, dan mereka kelihatan dapat berkelip putih (walaupun hanya putih) dalam pelbagai corak. Sebagai butiran YouTuber, lampu nampaknya dipanggil Antara Muka Glyph, dan mereka mempunyai beberapa helah yang kemas:

  • Berkelip untuk pemberitahuan
  • Bercahaya di sekeliling gegelung pengecasan apabila mengecas tanpa wayar terbalik
  • Perlahan-lahan mengisi bar bawah apabila menggunakan pengecasan berwayar, sebagai penunjuk bateri
  • Semua menerangi sekaligus sebagai lampu isi apabila menggunakan kamera
  • Berkelip dalam corak yang berbeza dalam masa ke beberapa nada dering pra-set dan amaran pemberitahuan

Syarikat itu telah mengesahkan secara berasingan bahawa bingkai telefon akan dibuat daripada aluminium kitar semula.

Laman web Jerman WinFuture telah memperoleh imej resolusi tinggi telefon yang seolah-olah mendedahkan versi kedua telefon, dalam warna hitam. Model hitam tidak akan mengejutkan – manakala Ear (1) fon dilancarkan dalam warna putih, model hitam akhirnya diikuti kemudian. Telefon hitam secara tradisinya menjual yang terbaik juga, jadi bijak untuk memasukkannya ke dalam barisan.

Pei dan ketua reka bentuk Tom Howard bercakap dengan Wallpaper* dalam temu bual yang mengandungi banyak tidbit yang memberikan lebih banyak wawasan mengenai pembangunan perkakasan Phone (1) (dan, pada tahap yang lebih rendah, perisiannya).

Semasa berkongsi beberapa lakaran konsep, Howard menyatakan, “Dari perspektif reka bentuk, kami benar-benar ingin membawa bahagian dalam keluar… Terdapat lebih daripada 400 komponen dalam telefon pintar, dipasang dalam lapisan. Kami mahu meraikan ‘yang baik,’ perkara yang kami fikir sangat menarik untuk ditekankan.

Halaman buku lakaran yang diimbas (di atas) juga mungkin memegang beberapa maklumat teknikal tambahan, dengan lebar salah satu menayangkan ukuran 51mm (yang akan mencadangkan peranti yang sangat kecil, berdasarkan perkadaran lakaran keseluruhan), manakala beberapa angka boleh dilihat, sebahagiannya dipotong di sebelah kanan halaman yang diimbas:  ’90’ dan ’64’, yang boleh mencadangkan paparan 90Hz dan storan asas 64GB, walaupun sukar untuk dibuat.

Wawancara ini juga merangkumi cabaran menerapkan estetika telus pada telefon, dan bagaimana pasukan kejuruteraan Nothing yang bekerja untuk meletakkan dan menggayakan komponen yang kelihatan dalam “teka-teki jigsaw” yang bukan sahaja berfungsi dan logik tetapi juga menyenangkan secara visual.

Howard menyebut bahawa peta transit ikonik seperti peta kereta bawah tanah New York 1972 oleh Massimo Vignelli dan Bob Noorda, serta peta London Underground 1933 asal Harry Beck (sendiri diilhamkan oleh gambar rajah litar dan kejelasan visual) telah memainkan peranan dalam memaklumkan bahasa visual yang ditetapkan untuk digunakan oleh Telefon (1).

Spesifikasi teras

Pertama, Nothing telah mengesahkan beberapa spesifikasi utama secara rasmi. Yang besar ialah telefon akan menggunakan cip Qualcomm Snapdragon 778G+, dengan harapan bahawa ia akan menggunakan Snapdragon 8 Gen 1 atau Snapdragon 7 Gen 1 yang lebih baru.

Carl Pei memberitahu Input bahawa versi cip “disesuaikan” dibuat khusus untuk Nothing, dan Qualcomm menambah sokongan untuk pengecasan tanpa wayar dan pengecasan terbalik hanya untuk telefon ini.

Kami sudah tahu telefon akan menampilkan pengecasan tanpa wayar – yang dapat anda lihat di gegelung bulat besar yang terdapat di tengah-tengah reka bentuk.

Sudah tentu reka bentuk itu juga mendedahkan kamera belakang dua, walaupun spesifikasi untuknya masih tidak diketahui buat masa ini.

Satu kebocoran di SlashLeaks menunjukkan spesifikasi lebih lanjut, meskipun dengan sumber yang tidak disahkan kita akan mengambilnya dengan secubit garam.  Rupa-rupanya kita boleh menjangkakan paparan OLED 120Hz, kamera belakang utama 50Mp, dan bateri 4500mAh dengan pengecasan 45W.

Acara pengumuman 23 Mac juga menunjukkan beberapa rakan perkakasan dan pembuatan utama yang lain, dengan Samsung, Sony, dan Visionox semuanya membuat penampilan, merujuk kepada siapa yang mungkin bertanggungjawab untuk membekalkan paparan, sensor kamera, dan banyak lagi.

Kembali kepada spekulasi, pensijilan TUV untuk pengecas berjenama Nothing seolah-olah mendedahkan bahawa telefon akan menyokong kelajuan pengecasan 45W. Perlu diingat bahawa ini mungkin untuk pengecasan berwayar telefon, dan keupayaan tanpa wayarnya mungkin sedikit lebih perlahan.

Nothing OS

Pada acara pengumuman Mac lalu, Pei juga memperkenalkan Nothing OS: pengalaman pengguna berasaskan Android yang akan debut pada telefon pintar pertama syarikat.

Dalam kata-kata Pei sendiri, Nothing OS “menangkap ciri-ciri terbaik Android tulen, menyuling sistem operasi kepada hanya keperluan, di mana setiap byte mempunyai tujuan.”

Ini adalah pendekatan yang sangat biasa, mengikuti prinsip yang serupa dengan pengalaman pengguna OxygenOS yang terdapat di telefon yang dibuat oleh bekas syarikat Pei OnePlus.

Seperti yang dilihat dalam tangkapan skrin di atas, terdapat estetika yang berbeza untuk Nothing OS, membawa melalui retro-futurisme yang telah dilihat di seluruh aset jenama yang lebih luas.

Ikonografi buatan tujuan dan fon matriks dot tandatangan syarikat adalah banyak, dengan “pengalaman licin dan seragam” yang nyata dalam unsur-unsur seperti jam, yang berterusan merentasi paparan yang sentiasa aktif, skrin kunci dan skrin utama, menawarkan koherensi yang lebih besar.

Reka bentuk bunyi OS nampaknya dipengaruhi oleh “Kod Morse, pengayun dan jam tangan digital,” manakala pengalaman pengguna dilaporkan akan menjadi lebih ringan pada animasi UI, dalam usaha menawarkan pengalaman navigasi yang lebih bersih dan mudah.

Pei juga menjanjikan 40% lebih sedikit aplikasi pra-muat, memberi tumpuan kepada pengalaman Google sendiri sebagai pelabuhan panggilan pertama untuk kebanyakan perkhidmatan, serta integrasi yang ketat, bukan hanya dengan produk Nothing, tetapi peranti dan perkhidmatan daripada syarikat lain; dengan AirPods Apple  dan kereta Tesla mendapat semakan nama semasa aliran Mac.

Untuk melengkapkan bahagian perisian perkara, Pei menjanjikan tiga tahun kemas kini OS Android dan empat tahun kemas kini keselamatan, yang dipasangkan dengan pelancaran musim panas menunjukkan bahawa Phone (1) akan tiba dikuasakan oleh Android 12.

Jika anda mahukan rasa apa yang kelihatan dan dirasakan oleh Nothing OS, anda boleh mendapatkan Pelancar Nothing pada telefon anda sekarang, dengan versi beta pelancar aplikasi syarikat tersedia pada telefon terpilih yang dikuasakan oleh Android 11 atau lebih baharu. Ia bukan OS penuh, tetapi akan memberi anda petunjuk tentang apa yang akan datang.

Sumber : Tech Advisor

Editor

Editor

Kami bergerak dalam satu pasukan cuba menyampaikan berita-berita terkini tentang teknologi. Kami turut menjalankan aktiviti menterjemah beberapa blog dan berita dalam bahasa Inggeris ke dalam Bahasa Melayu.

2 thoughts on “Nothing Phone (1): Semua yang anda perlu tahu”

Have any thought? Leave a Reply...

Popular Post
Trending
Site Visitor
  • Today's visitors: 8
  • Today's page views: : 8
  • Total page views: 9,665
%d bloggers like this: