Search
Close this search box.

Pesuruhjaya FCC Mahu Apple dan Google Alih Keluar TikTok Dari Kedai Aplikasi Atas Kebimbangan Keselamatan Data

Pesuruhjaya FCC Mahu Apple dan Google Alih Keluar TikTok Dari Kedai Aplikasi Atas Kebimbangan Keselamatan Data

TikTok dijangka menjana $ 5.96 bilion pada tahun 2022 dalam pendapatan iklan AS

FCC telah meminta Apple dan Google untuk mengalih keluar TikTok daripada gedung aplikasi mereka. Agensi yang mengawal selia hampir semua syarikat komunikasi di AS, termasuk yang menjalankan perniagaan dengan firma antarabangsa, memetik kebimbangan keselamatan data yang berkaitan dengan China.

Brendan Carr, ahli Republikan FCC, melalui tweet, berkongsi surat yang ditujukan kepada Ketua Pegawai Eksekutif Apple Tim Cook dan Ketua Pegawai Eksekutif Alphabet Sundar Pichai yang menimbulkan kebimbangan tentang bagaimana aplikasi video milik China menimbulkan “ancaman keselamatan nasional yang serius” dan melanggar standard privasi data Google dan Apple.

“TikTok bukan apa yang kelihatan di permukaan,” tulis Carr . “Ia bukan sekadar aplikasi untuk berkongsi video atau meme lucu. Itu pakaian domba. Pada terasnya, TikTok berfungsi sebagai alat pengawasan canggih yang menghasilkan sejumlah besar data peribadi dan sensitif.

Kebimbangan terhadap keselamatan data TikTok telah lama menarik perhatian pembuat dasar di AS Bekas Presiden Trump cuba membunuh aplikasi itu melalui dua perintah eksekutif, tetapi masa pentadbirannya sudah pun tamat.

“Kebimbangan mengenai amalan data TikTok bukanlah perkara baru,” kata penganalisis utama Insider Intelligence Debra Aho Williamson. Dan pengiklan semakin berbelanja di platform, yang diunjurkan menjana pendapatan $ 5.96 bilion, meningkat 184% tahun ke tahun (YoY). Ini memberi TikTok bahagian 2.4% daripada pasaran iklan digital AS. “(Kebimbangan data) nampaknya tidak mempengaruhi keputusan pemasar di mana mereka mengiklankan,” tambah Williamson.

AS menjana lebih daripada separuh daripada pendapatan iklan TikTok

Surat Carr datang pada masa yang penting dalam pertumbuhan perniagaan TikTok. Lebih separuh daripada pendapatan iklannya, 51.2%, dianggarkan berasal dari AS tahun ini, menurut laporan Perisikan Insider yang dilihat oleh Adweek.

“Jika satu atau kedua-duanya bersetuju dengan Brendan Carr dan mengalih keluar TikTok daripada gedung aplikasi mereka, atau jika entiti kerajaan AS yang lain mengambil tindakan yang lebih muktamad terhadap TikTok, itu akan—dan sepatutnya—menjadikan pengiklan lebih prihatin tentang aplikasi dan amalan datanya,” tambah Williamson.

TikTok adalah rangkaian sosial ketiga terbesar di AS, dengan 94.1 juta pengguna bulanan pada tahun 2022 dan akan berkembang 8.2% tahun ini. Aplikasi ini mungkin akan mengatasi gabungan Twitter dan Snapchat dalam pasaran AS, memperoleh lebih daripada 100 juta pengguna menjelang 2024.

Isu TikTok dengan kerajaan persekutuan mula-mula muncul di Air Force One pada bulan Julai 2020, ketika Presiden Trump ketika itu memberitahu wartawan bahawa dia berhasrat untuk melarang aplikasi itu di AS, menuduh syarikat itu berkongsi data pengguna dengan syarikat induk Chinanya, ByteDance, dan dengan pegawai kerajaan di Beijing.

TikTok membalas tuduhan itu, menegaskan bahawa tidak ada data pengguna yang dikongsi di China dan bahawa ByteDance sebenarnya beribu pejabat di Kepulauan Cayman, tetapi pentadbiran Trump terus menggunakan tekanan, yang membawa kepada penjualan TikTok kepada Oracle dan Walmart pada bulan September 2020.

Pada masa ini, FCC berpecah antara dua republik dan dua demokrat, termasuk pengerusi Jessica Rosenworcel, yang tidak menimbang  surat Carr.

Di mana datanya?

Sambungan China kembali menjadi berita dengan cara yang besar awal bulan ini, ketika Emily Baker-White dari BuzzFeed News memperoleh akses ke audio yang bocor dari lebih dari 80 mesyuarat TikTok dalaman, yang mengandungi banyak rujukan oleh beberapa pekerja yang menyatakan bahawa pekerja ByteDance yang  berpusat di China berulang kali mengakses  data bukan awam mengenai pengguna TikTok AS.

Menjawab surat Carr, Albert Calamug, yang bekerja pada dasar keselamatan AS untuk TikTok, berkata semua data pengguna AS telah disimpan di pusat datanya  di AS dan Singapura, sambil menambah bahawa 100% trafik pengguna AS kini dihalakan ke Infrastruktur Awan Oracle, dengan pusat data  digunakan untuk sandaran.

Kemungkinan surat Carr mendapat daya tarikan adalah suram kerana FCC tidak mengawal selia kedai aplikasi. Tetapi ia menunjukkan tekanan berterusan daripada pengawal selia Washington terhadap teknologi besar China.

Sumber : Adweek

Editor

Editor

Kami bergerak dalam satu pasukan cuba menyampaikan berita-berita terkini tentang teknologi. Kami turut menjalankan aktiviti menterjemah beberapa blog dan berita dalam bahasa Inggeris ke dalam Bahasa Melayu.

Have any thought? Leave a Reply...

Popular Post
Trending
Site Visitor
  • Today's visitors: 1
  • Today's page views: : 1
  • Total page views: 12,701