Segala Yang Baharu dalam Safari dalam iOS 16: Kumpulan Tab Dikongsi, Penyegerakan Sambungan, Pemberitahuan Web dan Banyak Lagi

Safari dalam iOS 16

Kemas kini iOS 16 Safari dibina pada ciri Kumpulan Tab yang diperkenalkan dalam iOS 16 , dan ia menambah beberapa peningkatan kualiti hidup dan peningkatan keselamatan yang sangat diperlukan.

Panduan ini merangkumi semua ciri baharu dalam Safari dalam iOS 16 dan iPadOS 16.

Kemas Kini Kumpulan Tab

Diperkenalkan dalam iOS 15, Kumpulan Tab membolehkan anda mengatur dan menyimpan tab anda ke dalam segmen berbeza yang membolehkan anda menukar antara tab. Jadi, sebagai contoh, jika anda merancang perjalanan, anda boleh menyimpan semua tab anda ke dalam kumpulan “Perjalanan”. Dalam iOS 16 , Apple mengambil Kumpulan Tab lebih jauh dengan ciri baharu.

Tab Dipinkan

Tab yang dipinkan kini tersedia dalam iOS 16 dan iPadOS 16 , dan ia boleh digunakan dalam Kumpulan Tab. Jika anda mempunyai tab dalam Kumpulan Tab anda yang anda ingin buka sepanjang masa, penyematan ialah satu pilihan. Untuk mengepin tab pada Kumpulan Tab dalam iOS 16 , buka Kumpulan Tab kemudian tekan lama pada bar URL dalam Safari dan pilih pilihan “Pin Tab”.

Halaman Mula Kumpulan Tab

Setiap Kumpulan Tab mempunyai Halaman Mula yang berasingan dalam iOS 16 , jadi anda boleh mempunyai kegemaran yang berbeza, laman web yang sering dilawati dan pilihan lain yang eksklusif untuk setiap kumpulan tab.

Mengakses halaman mula boleh dilakukan dengan pergi ke Paparan Tab dan kemudian menekan butang “+” untuk membuka halaman kosong. Jika anda menatal ke bawah, anda boleh mengetik “Edit” untuk menyesuaikan halaman mula Kumpulan Tab anda. Anda perlu mempunyai Kumpulan Tab yang anda ingin sesuaikan aktif, kerana ini adalah proses yang perlu dilakukan secara berasingan untuk setiap Kumpulan Tab.

Kumpulan Tab Dikongsi

Mana-mana Kumpulan Tab yang anda cipta kini boleh dikongsi dengan rakan dan keluarga, membolehkan berbilang orang menyumbang pautan dan bekerjasama. Semua orang boleh menambah tab dan melihat kemas kini Kumpulan Tab serta-merta.

Kumpulan Tab boleh dikongsi dengan mengetik ikon helaian kongsi di bahagian atas Pandangan Tab dan kemudian memilih seseorang untuk dikongsi. Anda boleh menghantar jemputan menggunakan Mesej, kemudian melihat orang yang mengambil bahagian dalam antara muka Kumpulan Tab.

Kekunci Laluan

Kunci laluan bertujuan untuk menggantikan kata laluan tradisional apabila mendaftar masuk ke laman  web atau aplikasi, dan Apple menyasarkan untuk melancarkan Kunci Laluan bermula dalam iOS 16 , iPadOS 16 , dan macOS Ventura.

Kunci laluan adalah kelayakan generasi akan datang yang lebih selamat dan lebih mudah digunakan daripada kata laluan, menggunakan sistem kunci dwi-pengesahan. Satu kunci adalah awam dan disimpan di pelayan laman web, manakala kunci kedua adalah peribadi dan disimpan pada peranti. Pada iPhone dan peranti lain dengan pengesahan biometrik, Face ID atau Touch ID digunakan untuk membenarkan kunci laluan untuk mengesahkan pengguna ke laman web. Kekunci mesti sepadan untuk membenarkan log masuk, dan kerana kunci kedua adalah peribadi dan hanya tersedia kepada pengguna, ia tidak boleh dicuri, bocor atau phished.

Kunci laluan bergantung pada Rantai Kunci iCloud, yang seterusnya memerlukan pengesahan dua faktor untuk perlindungan selanjutnya. Kunci laluan disegerakkan merentasi semua peranti pengguna melalui Rantai Kunci iCloud, yang disulitkan hujung ke hujung dengan kekunci kriptografinya sendiri.

Kunci laluan akan berfungsi pada semua peranti Apple, tetapi Apple juga bekerjasama dengan syarikat seperti Microsoft dan Google untuk memastikan bahawa Passkeys juga boleh digunakan dengan peranti bukan Apple.

Penyegerakan Sambungan

Jika anda telah memuat turun sambungan pada peranti lain, anda boleh melihatnya dalam keutamaan Safari pada iPhone anda terima kasih kepada penyegerakan Sambungan, ciri iOS 16 baharu.

Selepas ia dipasang, sambungan akan disegerakkan merentasi peranti supaya anda hanya perlu menghidupkannya sekali sahaja. Sambungan disenaraikan dalam app Tetapan di bawah Safari > Sambungan. Sambungan yang tiada pada peranti anda disenaraikan dalam bahagian “Pada Peranti Lain” supaya anda boleh memuat turunnya dengan mudah.

Jika anda tidak mahu berkongsi sambungan merentas peranti, anda boleh menutup pilihan dalam bahagian Tetapan yang sama.

Pemberitahuan Web (Web Push Notification)

Pemberitahuan laman web telah tersedia melalui Safari pada Mac untuk beberapa waktu sekarang, tetapi dalam iOS 16 , pemberitahuan ini juga akan tersedia pada iPhone dan iPad.

Sokongan untuk pemberitahuan web tidak akan tersedia apabila iOS 16 dilancarkan, dengan ciri itu akan datang dalam kemas kini akhir tahun ini.

Seperti pada Mac, pemberitahuan akan tersedia berdasarkan pilihan, dan anda akan dapat memilih laman web untuk menerima pemberitahuan.

Penyegerakan Tetapan Laman Web

Tetapan laman web anda seperti zum halaman, paparan Pembaca automatik dan banyak lagi, kini akan disegerakkan merentasi peranti supaya anda hanya perlu menetapkan pilihan anda sekali. Jika anda tidak mahu berkongsi tetapan untuk laman web merentas peranti, anda boleh menutupnya dalam bahagian Safari pada app Tetapan.

Penyuntingan Kata Laluan Kuat

Apabila anda mencipta akaun laman web menggunakan Safari, Safari akan mencadangkan kata laluan yang kukuh untuk anda gunakan, yang disegerakkan dengan Rantai Kunci iCloud. Malangnya, beberapa laman web mempunyai keperluan khusus seperti sebilangan simbol atau huruf besar yang tidak selalu dipenuhi oleh kata laluan yang kuat.

Dengan iOS 16 , terdapat pilihan untuk mengedit kata laluan yang kuat supaya anda boleh melaraskannya mengikut keperluan laman web.

Penapis Fokus (Focus Filter)

Apple dalam iOS 16 menambah pilihan Fokus baharu yang dipanggil Penapis. Penapis direka bentuk untuk membolehkan pengguna menapis kandungan dalam app, memaparkan Kumpulan Tab Safari atau akaun Mel tertentu. Apabila anda menggunakan Fokus dengan set penapis, aplikasi dengan penapis hanya akan menunjukkan perkara yang telah anda pilih, menyembunyikan semua yang lain.

Untuk Safari, anda boleh memilih mana-mana akaun Kumpulan Tab untuk dikaitkan dengan Fokus. Dengan set penapis, apabila anda berada dalam Fokus tersebut, Safari hanya akan menunjukkan Kumpulan Tab yang telah anda pilih.

Angkat Subjek Dari Latar Belakang

iOS 16 mempunyai ciri yang menyeronokkan yang membolehkan anda menyeret subjek keluar dari imej, dan ia berfungsi  dalam aplikasi Safari.

iPhone anda akan menyalin subjek utama imej secara automatik dan kemudian anda boleh menampalnya di tempat lain, ke dalam aplikasi Mesej, sebagai contoh.

Rujukan:

  1. Clover, J. (2022, July 14). Everything new in Safari in IOS 16: Shared tab groups, extension syncing, web push notifications and more. MacRumors. Retrieved July 15, 2022, from https://www.macrumors.com/guide/ios-16-safari/
Editor

Editor

Kami bergerak dalam satu pasukan cuba menyampaikan berita-berita terkini tentang teknologi. Kami turut menjalankan aktiviti menterjemah beberapa blog dan berita dalam bahasa Inggeris ke dalam Bahasa Melayu.

Have any thought? Leave a Reply...

Popular Post
Trending
Site Visitor
  • Today's visitors: 4
  • Today's page views: : 4
  • Total page views: 9,661
%d bloggers like this: