VK Rusia melancarkan RuStore bagi menggantikan Apple Store dan Play Store

RuStore Beta

Kumpulan internet Rusia VK (VKCOq.L) melancarkan kedai aplikasi buatan sendiri pada hari Rabu, yang terbaru dalam usaha yang disokong oleh Kremlin untuk mewujudkan rakit perkhidmatan digital domestik untuk menggantikan pesaing Barat.

VK (VKCOq.L), yang sering digelar “Facebook Rusia”, berkata versi beta kedai, bernama RuStore, akan tersedia untuk pengguna Android dari hari Rabu.

Apple dan Alphabet’s Google (GOOGL. O), dua kedai aplikasi terbesar di dunia, mempunyai akses terhad untuk pengguna Rusia sebagai tindak balas kepada tindakan Moscow di Ukraine.

Kremlin mendorong pembangunan pesat alternatif digital domestik dan telah mempercepat kempennya selama bertahun-tahun untuk mengawal ruang dalam talian, mengehadkan akses ke Instagram dan Facebook Meta (FB.O), Twitter (TWTR. N) dan platform Berita Google. baca lebih lanjut

VK (VKCOq.L), yang sebahagiannya dimiliki oleh UCLA Media dan memiliki pelbagai perkhidmatan dalam talian dari platform media sosial hingga penghantaran makanan, telah muncul sebagai pemimpin dalam persaingan untuk menggantikan perkhidmatan Barat.

Gambar : Reuters

RuStore dicipta dengan sokongan kementerian pembangunan digital, komunikasi dan media massa Rusia, serta syarikat teknologi Rusia Yandex (YNDX.O), pemberi pinjaman terbesar di negara ini Sberbank (SBER.MM), dan firma keselamatan siber Kaspersky Lab.

“Mencipta kedai aplikasi Rusia adalah tugas penting, ditentukan oleh keadaan pasaran” kata Maksut Shadaev, menteri komunikasi dan media, dalam satu kenyataan mengumumkan pelancaran itu.

VK (VKCOq.L) berkata lebih daripada 100 aplikasi boleh didapati di kedai semasa pelancaran, termasuk beberapa perkhidmatan kerajaan, dan lebih banyak lagi yang ditambah setiap hari.

“Saya yakin bahawa RuStore akan mendapat permintaan di kalangan pengguna dan pemaju. Ia mempunyai semua yang diperlukan untuk menjadi kedai aplikasi Rusia terbesar,” kata Ketua Pegawai Eksekutif VK Vladimir Kiriyenko.

Menghadapi eksodus pakar IT pada minggu pertama apa yang Rusia memanggilnya “operasi ketenteraan khas” di Ukraine, kerajaan Rusia menjanjikan rehat cukai pendapatan dan pinjaman keutamaan untuk syarikat teknologi, dan penangguhan perkhidmatan ketenteraan untuk pekerja, dalam usaha untuk menjaga mereka di Rusia.

Ahli politik juga menggalakkan pengguna untuk beralih kepada pembekal domestik.

Sumber :

Thomson Reuters. (2022, May 25). Russia’s VK launches Rustore for apps after exit of Western Alternatives. Reuters. Retrieved May 26, 2022, from https://www.reuters.com/technology/russias-vk-launches-rustore-apps-after-exit-western-alternatives-2022-05-25/

Editor

Editor

Kami bergerak dalam satu pasukan cuba menyampaikan berita-berita terkini tentang teknologi. Kami turut menjalankan aktiviti menterjemah beberapa blog dan berita dalam bahasa Inggeris ke dalam Bahasa Melayu.

Have any thought? Leave a Reply...

Popular Post
Trending
Site Visitor
  • Today's visitors: 13
  • Today's page views: : 13
  • Total page views: 9,670
%d bloggers like this: