Search
Close this search box.

Cara menggunakan True Tone dan Night Shift pada iPhone dan Mac

how-to-true-tone-night-shift

iPhone, iPad atau Mac anda membolehkan anda mengawal color temperature paparan anda untuk pengalaman yang lebih semula jadi dan selesa.

True Tone melaraskan warna paparan anda berdasarkan cahaya ambien yang dikesan oleh penderianya (di mana penderia tersebut terdapat dalam paparan atau peranti). Dengan True Tone, latar belakang putih pada paparan anda akan kelihatan lebih seperti kertas dalam persekitaran semasa anda. Ini boleh memberi anda pengalaman membaca yang lebih semula jadi.

Night shift melaraskan warna paparan anda berdasarkan tetapan dan terbit matahari atau mengikut jadual yang anda tentukan.

Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa terlalu banyak “cahaya biru” dari paparan digital sebelum tidur boleh memburukkan lagi keupayaan kita untuk tidur dengan baik. Night shift mengurangkan jumlah cahaya biru yang boleh membantu anda tidur dengan lebih baik.

Bagaimana untuk mendayakan True Tone pada iPhone atau iPad

 1. Lancarkan aplikasi Tetapan pada iPhone atau iPad anda.
 2. Tatal ke bawah dan ketik pada Paparan & Kecerahan.
 3. Ketik kawalan suis di sebelah kanan True Tone untuk mendayakan atau menyahdayakannya.

Jika anda tidak melihat tetapan True Tone, maka peranti anda tidak mempunyai penderia yang betul.

Sebaik sahaja anda mendayakan True Tone, anda akan melihat color temperature paparan anda menyesuaikan diri dengan cahaya ambien di sekeliling anda.

Bagaimana untuk mendayakan True Tone pada Mac

 1. Lancarkan System Preferences pada Mac anda.
 2. Klik pada Displays.
 3. Jika anda mempunyai satu atau lebih paparan yang dilampirkan pada Mac anda, klik Display Settings
 4. Jika anda mempunyai satu atau lebih paparan yang dilampirkan pada Mac anda, pilih paparan yang serasi dengan True Tone daripada senarai di sebelah kiri.
 5. Tandakan kotak di sebelah True Tone untuk mendayakan atau menyahdayakannya.
Sebaik sahaja anda mendayakan True Tone, anda akan melihat color temperature paparan anda menyesuaikan diri dengan cahaya ambien di sekeliling anda.

Bagaimana untuk mendayakan Night shift pada iPhone atau iPad

 1. Lancarkan aplikasi Tetapan pada iPhone atau iPad anda.
 2. Tatal ke bawah dan ketik pada Paparan & Kecerahan.
 3. Ketik pada Night shift di bahagian bawah halaman.
 4. Ketik suis di sebelah kanan Dijadualkan untuk mendayakan atau menyahdayakan Night shift.
 5. Ketik Dari Ke (from to).
 6. Di sini anda boleh memilih untuk mempunyai Night shift dari matahari terbenam hingga matahari terbit berdasarkan lokasi anda. Atau pilih masa tertentu untuk Night shift dihidupkan.
 7. Apabila selesai menetapkan jadual, ketik Night shift di bahagian atas untuk kembali.
 8. Ketik suis di sebelah kanan Dayakan Secara Manual Sehingga Esok jika anda ingin menghidupkan Night shift buat sementara waktu di luar jadual yang ditetapkan.
 9. Akhir sekali, gunakan gelangsar Color Temperature untuk mengawal betapa hangat atau sejuk anda mahu paparan anda diselaraskan semasa Shift Malam dihidupkan.
Melaraskan gelangsar Color Temperature akan melihat secara ringkas suhu yang dipilih jika anda melaraskan seting ini di luar jadual pilihan anda.

Bagaimana untuk mendayakan Night shift pada Mac

 1. Lancarkan System Preferences pada Mac anda.
 2. Klik pada Displays.
 3. Klik pada Night shift di bahagian bawah dialog.
 4. Klik juntai bawah di sebelah Schedule.
 5. Anda boleh memilih untuk mempunyai Night shift dari matahari terbenam hingga matahari terbit berdasarkan lokasi anda. Atau pilih masa tertentu untuk Night shift dihidupkan.
 6. Tandakan kotak di sebelah Turn On Until Tomorrow jika anda ingin menghidupkan Night shift buat sementara waktu di luar jadual yang ditetapkan.
 7. Akhir sekali, gunakan gelangsar  Color Temperature untuk mengawal betapa hangat atau sejuk anda mahu paparan anda diselaraskan semasa Shift Malam dihidupkan.
Melaraskan gelangsar Color Temperature akan melihat secara ringkas suhu yang dipilih jika anda melaraskan seting ini di luar jadual pilihan anda.

Rujukan

Irish, R. (2022, July 25). How to use true tone and night shift on the iPhone and Mac. AppleInsider. Retrieved July 26, 2022, from https://appleinsider.com/articles/22/07/25/how-to-use-true-tone-and-night-shift-on-the-iphone-and-mac

Editor

Editor

Kami bergerak dalam satu pasukan cuba menyampaikan berita-berita terkini tentang teknologi. Kami turut menjalankan aktiviti menterjemah beberapa blog dan berita dalam bahasa Inggeris ke dalam Bahasa Melayu.

Have any thought? Leave a Reply...

Popular Post
Trending
Site Visitor
 • Today's visitors: 1
 • Today's page views: : 1
 • Total page views: 12,701