Iklan Facebook/Instagram berbanding Google Ads — Manakah yang sesuai untuk perniagaan anda?

access application browser connection

Memulakan perniagaan adalah satu kerja yang keras. Bagi kebanyakan pemilik perniagaan, ini adalah langkah seterusnya yang akhirnya terasa sangat menggembirakan iaitu: mencari pelanggan. Dengan belanjawan yang terhad untuk pengiklanan, sukar untuk mengetahui mana antara hitters berat pengiklanan untuk bermula dengan samada Facebook dan Instagram berbanding Google Ads.

Penting untuk diperhatikan di sini bahawa kedua-dua platform ini mempunyai faedah yang saling melengkapi, jadi adalah idea yang bijak untuk mempertimbangkan kedua-dua platform semasa mengiklankan perniagaan. Walau bagaimanapun, dapat difahami bahawa pemilik perniagaan yang lebih baru mungkin lebih teragak-agak untuk membelanjakan banyak untuk pengiklanan dengan segera dan dengan itu perlu memilih satu daripada yang lain pada mulanya.

Dalam panduan ini, kami akan membincangkan langkah penting yang perlu diambil sebelum memulakan kempen iklan, seterusnya perniagaan mana yang paling banyak mendapat manfaat daripada penyedia pengiklanan tertentu dan amalan terbaik untuk Iklan Facebook dan Instagram berbanding Google Ads.

Mahukan jangka masa perniagaan dan pertimbangan yang akan kita bincangkan dalam artikel ini? Berikut adalah jadual rujukan yang berguna semasa anda membaca tulisan ini:

Mari kita selami bersama.

4 langkah yang perlu diambil sebelum mula mengiklankan

PENTING! Sebelum anda memulakan kempen iklan, terdapat beberapa langkah yang ingin anda lengkapkan tanpa mengira platform pengiklanan yang anda pilih.

1. Sediakan keberadaan di dalam talian (online presence)

Pertama, anda perlu memastikan bahawa perniagaan anda berada dalam talian, dengan laman web dan akaun media sosial. Menarik bakal pelanggan dan tidak mempunyai tempat untuk mengarahkan mereka akan menjadi bencana. Elakkan kekekokan dan dapatkan perniagaan anda berada di dalam talian terlebih dahulu.

2. Optimumkan laman web anda

Sekarang setelah anda mempunyai laman web perniagaan anda dalam talian, anda perlu mempertimbangkan pengoptimuman laman web. Membawa trafik ke laman web anda adalah satu bahagian proses. Laman web anda harus membantu menghasilkan penjualan untuk pelanggan baru anda.


Fokus untuk memastikan bahawa anda memasukkan kata kunci untuk perniagaan anda, pastikan anda mempunyai seruan tindakan (CTA) yang dinyatakan dengan jelas dan mengoptimumkan laman web anda supaya mudah digunakan dan dimuat dengan cepat.

3. Fokus pada telefon bimbit

Jom kita sama-sama tengok statistik di bawah ini:

 • Rakyat Malaysia menggunakan media sosial, dengan 71% pengguna internet (22 juta) mempunyai akaun di platform media sosial.
 • Jumlah pengguna sosial yang mengakses melalui telefon bimbit adalah 20 juta daripada 22 juta pengguna. (We are social, 2017)
 • 83% rakyat Malaysia yang berhubung menonton video dalam talian setiap hari.
 • 70% daripada mereka menonton video di telefon bimbit. (We are social, 2017)
 • 65% orang yang menggunakan media sosial di Malaysia mengakses media sosial melalui peranti mudah alih mereka. (We are social, 2017)
 • Di antara rangkaian media sosial di Malaysia, Facebook mendahului sebagai platform sosial yang paling aktif dengan pengguna internet merangkumi 22 juta pengguna Malaysia.
 • 64% pengguna Facebook Malaysia mengakses Facebook setiap hari.
 • Populariti Facebook diikuti oleh Youtube dengan 68% pengguna Malaysia, Whatsapp dengan 60%, Instagram dengan 47%. (We are social, 2017)
 • Rakyat Malaysia mempunyai 1.6 kali lebih banyak rakan di Facebook daripada purata global. (Soyacincau, 2016)
 • Malaysia adalah negara terkemuka di Asia Tenggara dari segi menghabiskan masa untuk menghabiskan kandungan video.
 • Malaysia menghabiskan purata 18 jam menggunakan internet setiap minggu, daripada 7.2 jam seminggu menonton video dalam talian.
 • 80% netizen Malaysia menstrim atau memuat turun kandungan video dalam talian setiap bulan. (Malaysia Digital Association, 2016)

Itu sangat besar! Walaupun laman media sosial sudah mesra mudah alih, sangat penting bahawa laman web anda juga siap untuk pengguna mudah alih.

Anda ingin memastikan bahawa kandungan anda dapat digunakan pelayar mudah alih dan laman web anda dimuat secepat mungkin untuk memastikan pengguna melihat laman web anda.

4. Berhati-hati mempertimbangkan khalayak anda

Sebaik sahaja anda mempunyai profil media sosial dan laman web anda, sudah tiba masanya untuk memikirkan pelanggan yang anda cuba menarik dan bagaimana perniagaan anda sesuai dengan jenis media tertentu. Facebook/Instagram adalah terutamanya medium komunikasi visual, jadi pengiklanan media sosial cenderung memihak kepada  perniagaan dengan estetika yang menarik.

Google Ads, sebaliknya, banyak berasaskan teks. Tanya diri anda jenis pengiklanan, imej / video atau teks, yang paling sesuai dengan perniagaan anda dan khalayak yang ingin anda tarik.

Iklan Facebook dan Instagram berbanding Google Ads

Apabila perniagaan anda berkembang, ia pasti akan membantu untuk menggunakan kedua-dua platform pengiklanan untuk meneruskan perkembangan masa depan. Dengan itu, mari kita bincangkan kekuatan setiap platform pengiklanan di bawah.

Mengapa anda perlu mempertimbangkan Iklan Facebook dan Instagram?

Dengan 2.93 bilion pengguna aktif bulanan pada suku pertama 2022, Facebook dan Instagram mempunyai penonton yang sangat besar. Oleh itu, untuk memastikan bahawa iklan media sosial berbayar dilihat oleh khalayak yang relevan, platform media sosial Meta ini menawarkan perincian yang mantap untuk membolehkan perniagaan menyasarkan pelanggan ideal mereka.

Pengguna di media sosial cenderung untuk berkongsi peristiwa kehidupan mereka yang paling penting, dari status hubungan mereka  ke  tempat percutian kegemaran dan tonggak (milestone) penting (siswazah, kanak-kanak, perkahwinan, dll). Kandungan ini membolehkan Facebook dan Instagram mengkategorikan pengguna kepada jenis khalayak terperinci dan menyiarkan iklan yang sesuai dengan minat mereka.

Selain itu, dengan Facebook dan Instagram menjadi platform yang sangat berasaskan visual , selalunya lebih mudah untuk segera menangkap mata pengguna. Iklan pada platform Meta ini digabungkan dengan siaran lain dalam suapan pengguna, jadi walaupun imej boleh menjadi iklan yang berkesan, anda mungkin mahu mempertimbangkan GIF atau video pendek untuk benar-benar menonjol.

Memandangkan sifat terperinci, visual pengiklanan Facebook dan Instagram, beberapa contoh perniagaan yang berkembang maju di media sosial adalah:

 • Syarikat pakaian
 • Kecantikan dan penjagaan kulit
 • Makanan dan minuman (contohnya, restoran yang mempunyai estetika visual yang kuat dan komuniti dalam talian)
 • Pembekal teknologi (perkakasan, perisian dan perkhidmatan)
 • Barangan rumah

Faedah Iklan Facebook dan Instagram

Media sosial adalah kaedah yang hebat untuk menyasarkan semula bakal pelanggan, dengan kadar penukaran penargetan semula 20% lebih tinggi berbanding pengiklanan enjin carian (search engine advertising). Ia juga lebih mudah untuk menarik perhatian dengan cepat, kerana Facebook dan Instagram sangat berasaskan imej.

Selain itu, cerapan terperinci dan khalayak yang tersedia tidak ada duanya. Adakah produk anda ditujukan kepada khalayak yang lebih muda, sebagai contoh? Pengiklanan Facebook dan Instagram memudahkan untuk menjangkau kumpulan tersebut.

Manfaat lain dari pengiklanan media sosial adalah bahawa iklan anda tidak bergantung pada istilah carian. Iklan yang anda pilih untuk disiarkan akan dipaparkan untuk khalayak yang dimaksudkan tanpa memerlukan pengguna mencari apa-apa.

Dan akhirnya, pulangan pelaburan (ROI) di media sosial cenderung mengatasi ROI kaedah pemasaran lain yang lebih tradisional, kerana perincian yang ditawarkan oleh penyasaran iklan Facebook dan Instagram.

Petua untuk pengiklanan di Facebook dan Instagram

Bersedia untuk mencuba pengiklanan Facebook dan Instagram?

Berikut adalah beberapa cadangan tentang bagaimana untuk berjaya yang mungkin:

 1. Jenama mempunyai 1-2 saat untuk menarik perhatian. Oleh itu, faedah penjenamaan dan produk (emosi atau berfungsi) mesti jelas dari awal.
 2. Elakkan menggunakan kandungan statik untuk iklan. Gif atau iklan video cenderung menarik minat lebih mudah daripada imej sahaja.
 3. Mengiklankan produk yang sama berulang kali tanpa sebarang segar semula tidak diterima dengan baik oleh pelanggan. Pastikan kandungan anda kreatif dan segar.
 4. Iklan yang lebih kreatif video tidak formal cenderung melakukan yang terbaik (berbanding iklan yang banyak ditulis ).
 5. Mempunyai seruan tindakan (CTA) yang kukuh yang membawa kepada laman web atau kedai e-dagang anda.
 6. Pastikan iklan video pendek, sekitar 15-30 saat.

Mengapa anda perlu mempertimbangkan Google Ads?

Google selalunya merupakan nama pertama yang diberikan semasa mempertimbangkan platform iklan dalam talian.

Dilancarkan pada bulan Oktober 2000, pengalaman dan tempoh Google di ruang pengiklanan dalam talian adalah kekuatan yang kuat untuk diperhitungkan. Dan, dengan lebih daripada 8.5 bilion carian harian, Google berada dalam kedudukan unik untuk dapat menyiarkan iklan kepada khalayak yang secara aktif mencari maklumat, produk dan perkhidmatan.

Memanfaatkan alat pembelajaran mesin mereka yang berterusan, RankBrain, Google sentiasa belajar dan mengetahui hasil carian mana yang paling berguna. Ini bermakna iklan yang disiarkan melalui rangkaian carian Google disesuaikan khusus untuk khalayak yang berkemungkinan besar mendapati iklan tersebut berguna.

Perniagaan yang mungkin mendapati Google Ads berguna termasuk:

 • Perniagaan berasaskan perkhidmatan (salon, landskap, pengubahsuaian rumah, dll.)
 • Perniagaan tempatan yang ingin muncul di carian “berdekatan saya” (restoran, hotel, dll.)
 • Syarikat e-dagang
 • Pembekal Dropshipping

Faedah Google Ads

Walaupun media sosial pastinya mempunyai segmen khalayak yang besar, Google adalah enjin carian yang paling banyak digunakan di dunia, menyumbang 92% bahagian pasaran untuk semua peranti. Itu sangat besar.

Oleh kerana bahagian pasaran yang besar ini, Google Ads biasanya menawarkan penjanaan lead yang lebih baik berbanding pengiklanan media sosial sendiri. Dengan lebih daripada 100k carian sesaat, mudah untuk melihat cara Google boleh mendapatkan lebih banyak tontonan pada iklan anda.

Selain itu, dengan cara rangkaian pengiklanan Google dipaparkan, iklan Google sangat disasarkan ke arah lokasi orang yang membuat carian.

Petua untuk pengiklanan di Google Ads

 1. Sasarkan kata kunci yang panjang apabila memilih kata kunci untuk membantu iklan anda menyasarkan pelanggan yang dikehendaki dengan lebih baik.
 2. Gunakan pilihan penyasaran tempatan jika perniagaan atau perkhidmatan anda hanya ditawarkan secara serantau.
 3. Optimumkan landing page laman web anda untuk mempunyai CTA yang kuat dan jelas untuk menarik minat pelanggan untuk membeli.
 4. Rancang matlamat perniagaan yang jelas untuk iklan anda. Google Ads ringkas, jadi anda perlu merancang kandungan iklan anda mengikut objektif yang jelas.
 5. Tulis perihalan menarik yang sepadan dengan kandungan pada landing page anda. Pelanggan mengharapkan untuk mengetahui lebih lanjut apabila mengklik pada iklan, jadi jangan biarkan mereka tergantung.

Platform mana yang sesuai untuk anda?

Setiap platform pengiklanan mempunyai kekuatannya tersendiri, jadi yang anda pilih untuk memulakannya akan sesuai dengan keperluan unik perniagaan anda. Apabila membandingkan Iklan Facebook dan Instagram berbanding Google Ads, cara kedua-dua platform telah berkembang dalam arah tersendiri boleh menawarkan faedah yang jelas kepada semua jenis perniagaan. Dan, ketika perniagaan anda terus berkembang, perbezaan tersendiri ini dapat digunakan bersama untuk memaksimumkan potensi perniagaan anda.

Sumber

Hartman, S. (2022, August 1). Facebook/Instagram ads versus google ads – which is right for your business? GoDaddy Blog. Retrieved August 2, 2022, from https://www.godaddy.com/garage/facebook-instagram-ads-versus-google-ads/

Malaysia Digital Marketing Statistics 2020. Digital Influence Lab. (2020, March 22). Retrieved August 2, 2022, from https://digitalinfluencelab.com/malaysia-digital-marketing-stats/

Editor

Editor

Kami bergerak dalam satu pasukan cuba menyampaikan berita-berita terkini tentang teknologi. Kami turut menjalankan aktiviti menterjemah beberapa blog dan berita dalam bahasa Inggeris ke dalam Bahasa Melayu.

Have any thought? Leave a Reply...

%d bloggers like this: