11 Gabungan Fon Google terbaik untuk anda cuba dalam reka bentuk grafik

closeup photo of assorted color alphabets

Pengenalan

Apabila ia datang untuk pemilihan fon, anda perlu berfikir gambaran besar. Bukan sahaja penting untuk memilih fon yang terasa sesuai untuk jenama atau projek anda – juga penting untuk memilih fon yang akan bekerjasama dari perspektif reka bentuk.

Memilih kombinasi fon yang betul (juga dikenali sebagai pasangan fon) adalah elemen penting dalam reka bentuk yang hebat. Dan tempat yang bagus untuk mencari inspirasi berpasangan fon ialah? Sudah semestinya Fon Google.

Mari kita lihat beberapa kombinasi fon Google terbaik untuk dicuba dalam reka bentuk anda yang seterusnya

1. Raleway dan Open Sans

Kadangkala, pasangan fon mudah adalah yang paling memberi kesan—seperti halnya dengan Raleway dan Open Sans.

Raleway ialah fon sans serif yang direka khusus untuk teks yang lebih besar (seperti tajuk). Apabila dipasangkan dengan Open Sans, sans serif lain dengan reka bentuk yang mesra dan mudah didekati yang dioptimumkan untuk pelbagai kegunaan dan saiz (termasuk web, cetakan dan teks badan), rupa akhir adalah mudah, mudah dan elegan—menjadikannya pilihan yang kukuh untuk segala-galanya daripada bahan pemasaran korporat kepada reka bentuk yang lebih kreatif (seperti risalah atau poster).

Muat turun daripada fon Google: Raleway dan Open Sans

2. Montserrat dan Oswald

Diilhamkan oleh kejiranan Montserrat  di Buenos Aires, fon Montserrat direka sebagai nod kepada tipografi bandar awal abad kedua puluh. Salah satu ciri yang paling menarik dari  fon sans serif ini ialah jarak yang murah hati antara huruf—dan, apabila dipasangkan dengan Oswald (sans serif dengan penampilan yang lebih sempit, baik dalam jarak dan reka bentuk huruf), mencipta dikotomi yang menarik yang menambah minat visual kepada reka bentuk.

Muat turun daripada Fon Google: Montserrat dan Oswald

3. Sniglet dan Cabin

Kadang-kadang, semua yang diperlukan adalah kombinasi fon yang tepat untuk mewujudkan rasa keseronokan dan keinginan dalam reka bentuk anda—dan pasangan fon Sniglet/Cabin pastinya merupakan salah satu kombinasi tersebut. Penampilan bulat setiap huruf  fon Sniglet menjadikan tajuk utama yang menyeronokkan (dan memberi kesan visual)—manakala kebulatan Cabin yang lebih halus melengkapkan sebagai pilihan fon sekunder. Sekiranya anda membuat reka bentuk yang lebih aneh (contohnya, reka bentuk yang disasarkan kepada kanak-kanak), ini pasti salah satu kombinasi fon Google terbaik untuk dimainkan.

Muat turun daripada Fon Google: Sniglet dan Cabin

4. Abril Fatface dan Lato

Salah satu cara yang paling berkesan untuk memasangkan fon adalah dengan menggabungkan serif tradisional dengan sans serif yang lebih moden—seperti gabungan fon Google ini, Abril Fatface dan Lato. Dengan huruf yang berani dan lengkung yang elegan, Abril Fatface adalah serif yang diilhamkan oleh fon condong yang dipopularkan dalam iklan dan poster British dan Perancis dari abad ke-19. Abril Fatface adalah fon yang hebat untuk tajuk utama dan teks yang lebih besar—dan apabila dipasangkan dengan Lato, sans serif yang lebih moden, ia akan mewujudkan rasa keseimbangan yang menarik dalam sebarang reka bentuk, daripada poster kepada grafik media sosial.

Muat turun daripada Fon Google: Abril Fatface dan Lato

5. Merriweather dan Special Elite

Salah satu perkara paling menarik yang boleh anda lakukan semasa menggabungkan fon? Tukar perkara—dan gunakan fon yang digunakan secara tradisional untuk tajuk utama sebagai teks sekunder. Dalam kombinasi fon Google ini, Merriweather, serif klasik, digunakan sebagai teks tajuk—manakala Special Elite, fon yang diilhamkan oleh mesin taip, menambah minat visual sebagai teks isi. Moral cerita? Fon grafik tidak selalunya mempunyai titik fokus—dan boleh menambah kesan visual sebanyak mungkin untuk mereka bentuk sebagai aksen.

Muat turun daripada Fon Google: Merriweather dan Special Elite

6. Six Caps dan Josefin Slab

Pasangan fon adalah mengenai keseimbangan; berani dan halus, sempit dan luas, atas dan huruf kecil. Dan satu pasangan yang sempurna menggambarkan keseimbangan itu? Six Caps dan Josefin Slab.

Fon tajuk utama, Six Caps, dikategorikan oleh huruf pekat, sempit dan muka taip yang dipermodalkan sepenuhnya—manakala fon sekunder, Josefin Slab, lebih luas dan elegan (yang, menurut pereka, diilhamkan oleh gaya Scandinavia).

Muat turun daripada Fon Google: Six Caps dan Josefin Slab

7. Mrs Sheppard dan Montserrat

Montserrat adalah fon yang sangat serba boleh. Ia cukup kuat untuk bertindak sebagai titik fokus reka bentuk, tetapi apabila dipasangkan dengan sesuatu yang lebih berani dan grafik, ia juga cukup halus untuk mengambil tempat duduk belakang dan bertindak sebagai fon sekunder—seperti yang dilakukan apabila dipasangkan dengan Mrs Sheppard, fon skrip yang diilhamkan oleh kaligrafi. Rasa artistik gabungan fon Google ini menjadikannya pilihan yang kukuh untuk reka bentuk yang lebih kreatif atau editorial, seperti majalah atau penutup buku.

Muat turun dari Fon Google: Mrs Sheppard dan Montserrat

8. Homemade Apple dan Raleway

Terdapat sesuatu yang sangat menarik tentang fon tulisan tangan—tetapi hanya apabila digunakan dengan berhati-hati. fon tulisan tangan yang digunakan terlalu kerap boleh membuat reka bentuk berasa luar biasa secara visual (apatah lagi sukar dibaca!). Inilah sebabnya mengapa memasangkan Homemade Apple dengan Raleway, sangat memberi kesan, terutamanya untuk reka teks bentuk berat. Apabila digunakan sebagai tajuk utama, Homemade Apple tulisan tangan menarik orang—tetapi sans serif Raleway yang lebih mudah  menjadikan maklumat utama lebih mudah dibaca.

Muat turun daripada Fon Google: Homemade Apple dan Raleway

9. Playfair Display dan Raleway

Reka bentuk korporat, terutamanya dalam industri yang lebih konservatif seperti kewangan atau undang-undang, biasanya memerlukan pasangan fon yang lebih tradisional—tetapi itu tidak bermakna mereka perlu membosankan. Gabungan fon Google ini menyatukan Playfair Display dan Raleway, dua sans serif elegan yang terasa cukup profesional untuk reka bentuk yang paling tradisional—tetapi cukup menarik untuk mengekalkan reka bentuk daripada beralih ke wilayah “membosankan”.

Muat turun daripada Fon Google: Playfair Display dan Raleway

10. Permanent Marker dan Open Sans

Apabila anda perlu mengemas pukulan visual dengan pasangan fon anda, jangan cari lagi selain Permanent Marker dan Open Sans. Gabungan fon Google ini membolehkan Permanent Marker, fon grafik yang berani dan diilhamkan oleh penanda, mengambil peringkat tengah—dan memujinya dengan Open Sans terbuka yang lebih lemah (tetapi masih moden, canggih dan menarik secara visual). Kombinasi fon seperti ini, yang memasangkan fon grafik berani untuk tajuk utama dengan fon sekunder yang lebih santai, sangat sesuai untuk reka bentuk yang perlu menonjol (seperti poster atau penutup majalah).

Muat turun daripada Fon Google: Permanent Marker dan Open Sans

11. Roboto dan Roboto Condensed

Kadang-kadang, dua versi fon yang sama membuat kombinasi fon terbaik. Roboto Condensed adalah versi Roboto yang lebih (anda meneka) yang sempit dan pekat—dan apabila anda meletakkan kedua-duanya bersama-sama, mereka kelihatan cukup serupa untuk meminjamkan rasa yang padu kepada reka bentuk, tetapi cukup berbeza untuk masing-masing untuk menonjol sendiri.

Muat turun daripada Fon Google: Roboto dan Roboto Condensed

Kesimpulan

Dalam artikel ini, kami telah menyerlahkan beberapa kombinasi Fon Google terbaik—tetapi kami hampir tidak menggaru permukaan. Tidak kira siapa anda sebagai jenama, industri apa yang anda ada, dan jenis reka bentuk yang anda buat, Fon Google mempunyai pasangan fon yang sempurna untuk anda. Jadi apa tunggu lagi? Dapatkan di luar sana dan cari kombinasi Fon Google terbaik untuk reka bentuk anda!

Rujukan:

  1. deBara, D. (n.d.). The best Google Font combinations to try. Canva. Retrieved July 12, 2022, from https://www.canva.com/learn/best-google-font-combinations/
Editor

Editor

Kami bergerak dalam satu pasukan cuba menyampaikan berita-berita terkini tentang teknologi. Kami turut menjalankan aktiviti menterjemah beberapa blog dan berita dalam bahasa Inggeris ke dalam Bahasa Melayu.

Have any thought? Leave a Reply...

Popular Post
Trending
Site Visitor
  • Today's visitors: 4
  • Today's page views: : 4
  • Total page views: 9,661
%d bloggers like this: