Apa itu Perisian-sebagai-Perkhidmatan (SaaS)?

Perisian-sebagai-Perkhidmatan, atau SaaS secara ringkas, adalah kaedah berasaskan awan untuk menyediakan perisian kepada pengguna. Pengguna SaaS melanggan aplikasi daripada membelinya sekali dan memasangnya. Pengguna boleh log masuk dan menggunakan aplikasi SaaS dari mana-mana peranti yang serasi melalui Internet. Aplikasi sebenar berjalan dalam pelayan awan yang mungkin jauh dikeluarkan dari lokasi pengguna.

Aplikasi SaaS boleh diakses melalui pelayar internet atau melalui aplikasi. Aplikasi e-mel dalam talian yang diakses oleh pengguna melalui pelayar internet, seperti Gmail dan Office 365, adalah contoh biasa aplikasi SaaS.

Perbezaan antara SaaS dan pemasangan perisian pada komputer pengguna seperti perbezaan antara streaming rancangan TV dalam talian dan membeli semua musim rancangan TV di DVD.

Seseorang yang membeli rancangan TV di DVD hanya perlu membayarnya sekali; namun, mereka perlu menyimpan dan menyelenggara DVD, dan jika mereka menukar perkakasan mereka – misalnya, jika mereka mengganti pemain DVD mereka dengan pemain Blu-ray – maka mereka perlu membeli media fizikal lagi. Penstriman rancangan sebaliknya bermaksud pihak ketiga mengendalikan semua storan dan peningkatan, dan yang perlu dilakukan oleh pengguna hanyalah menekan butang main. Walau bagaimanapun, penstriman bergantung pada sambungan Internet, dan pengguna biasanya perlu membayar langganan bulanan untuk mengekalkan akses mereka.

Apakah maksud ‘sebagai perkhidmatan’?

Pertimbangkan perbezaan antara letak kereta valet dan menyewa tempat letak kereta. Tempat letak kereta valet adalah perkhidmatan, manakala tempat letak kereta adalah produk, walaupun kedua-duanya memberikan manfaat yang sama kepada pelanggan: tempat untuk meninggalkan kereta mereka.

Secara tradisinya, vendor perisian menjual perisian mereka kepada pengguna sebagai produk. Walau bagaimanapun, dalam model SaaS mereka secara aktif menyediakan dan mengekalkan perisian untuk pengguna mereka, melalui awan. Mereka menjadi tuan rumah dan mengekalkan pangkalan data dan kod yang diperlukan untuk aplikasi berjalan, dan mereka menjalankan aplikasi pada pelayan mereka. Oleh itu, SaaS lebih seperti perkhidmatan daripada produk.

Apa itu awan?

“Awan” merujuk kepada pelayan web jauh di pelbagai pusat data  yang menjadi tuan rumah pangkalan data dan menjalankan kod aplikasi. Pembekal awan menyampaikan perkhidmatan mereka kepada pelanggan atau pengguna akhir melalui Internet. (Lihat Apakah awan?)

Apakah tiga model perkhidmatan awan utama?

SaaS adalah salah satu daripada tiga model perkhidmatan awan utama. Model perkhidmatan awan adalah kategori perkhidmatan yang penyedia awan – dengan kata lain, syarikat yang memiliki dan mengendalikan pelayan di pelbagai pusat data  – menawarkan kepada pengguna dan perniagaan.

Tiga model perkhidmatan awan adalah:

 • IaaS (Infrastruktur-sebagai-Perkhidmatan): Infrastruktur pengkomputeran awan – pelayan, pangkalan data, dll. Syarikat boleh membina aplikasi mereka sendiri di IaaS dan bukannya mengekalkan backend aplikasi mereka sendiri.
 • PaaS (Platform-as-a-Perkhidmatan): Satu tahap dari IaaS, PaaS merangkumi alat pembangunan, infrastruktur, dan sokongan lain untuk membina aplikasi.
 • SaaS (Perisian-sebagai-Perkhidmatan): Aplikasi awan yang dibina sepenuhnya.

Apakah kelebihan dan kekurangan menggunakan SaaS?

Model SaaS mempunyai beberapa kebaikan dan keburukan, walaupun untuk perniagaan dan pengguna moden, kebaikan SaaS sering melebihi keburukannya. Berikut adalah beberapa kelebihan dan kekurangan menggunakan aplikasi SaaS:

Kelebihan

 • Akses dari mana-mana sahaja, pada mana-mana peranti. Biasanya, pengguna boleh log masuk ke aplikasi SaaS dari mana-mana peranti dan mana-mana lokasi. Ini menawarkan banyak fleksibiliti – perniagaan boleh membenarkan pekerja beroperasi di seluruh dunia, dan pengguna boleh mengakses fail mereka. Di samping itu, kebanyakan pengguna menggunakan berbilang peranti dan menggantikannya dengan kerap; pengguna tidak perlu memasang semula aplikasi SaaS atau membeli lesen baru setiap kali mereka beralih ke peranti baru.
 • Tidak perlu kemas kini atau pemasangan. Penyedia SaaS mengemas kini dan menampal (patch) aplikasi secara berterusan.
 • Kebolehskalaan. Penyedia SaaS mengendalikan peningkatan aplikasi, seperti menambahkan lebih banyak ruang pangkalan data atau lebih banyak kuasa pengiraan apabila penggunaan meningkat.
 • Penjimatan kos. SaaS mengurangkan kos IT dalaman dan overhed. Penyedia SaaS mengekalkan pelayan dan infrastruktur yang menyokong aplikasi, dan satu-satunya kos untuk perniagaan adalah kos langganan aplikasi.

Kekurangan

 • Keperluan untuk kawalan akses yang lebih kuat. Peningkatan kebolehcapaian aplikasi SaaS juga bermaksud bahawa mengesahkan identiti pengguna dan mengawal tahap akses menjadi sangat penting. Dengan SaaS, aset organisasi tidak lagi disimpan dalam rangkaian dalaman, terpisah dari dunia luar. Sebaliknya, akses pengguna adalah berdasarkan identiti pengguna: jika seseorang mempunyai kelayakan log masuk yang betul, mereka diberikan akses. Oleh itu, pengesahan identiti yang kuat menjadi penting.
 • Kunci masuk vendor. Perniagaan mungkin terlalu bergantung pada penyedia aplikasi SaaS. Ia memakan masa dan mahal untuk berpindah ke aplikasi baharu jika keseluruhan pangkalan data organisasi disimpan dalam aplikasi lama.
 • Untuk perusahaan: Keselamatan dan pematuhan. Dengan aplikasi SaaS, tanggungjawab untuk melindungi aplikasi tersebut dan data mereka bergerak dari pasukan IT dalaman ke penyedia SaaS luaran . Untuk perniagaan kecil hingga sederhana, ini kurang merugikan, kerana penyedia awan besar biasanya mempunyai lebih banyak sumber untuk meletakkan keselamatan yang kuat. Tetapi ini boleh menjadi cabaran jika perniagaan besar menghadapi standard keselamatan atau peraturan yang ketat. Dalam beberapa kes , perniagaan tidak akan dapat menilai keselamatan aplikasi mereka sendiri, misalnya dengan melakukan ujian penembusan. Pada dasarnya, mereka harus mengambil kata-kata penyedia SaaS luaran bahawa aplikasi itu selamat.

Apakah beberapa contoh syarikat SaaS?

Seperti yang dinyatakan di atas, penyedia e-mel dalam talian sesuai dengan kategori SaaS. Syarikat SaaS terkenal lain termasuk Salesforce, Slack, MailChimp, iCloud dan Dropbox.

Sumber : CloudFlare

Editor

Editor

Kami bergerak dalam satu pasukan cuba menyampaikan berita-berita terkini tentang teknologi. Kami turut menjalankan aktiviti menterjemah beberapa blog dan berita dalam bahasa Inggeris ke dalam Bahasa Melayu.

Have any thought? Leave a Reply...

Popular Post
Trending
Site Visitor
 • Today's visitors: 7
 • Today's page views: : 7
 • Total page views: 9,664
%d bloggers like this: