Search
Close this search box.

Apa itu router? – Pengertian, Fungsi dan Jenis-Jenisnya

Apa itu router - pengertian - fungsi - jenis

Pengertian Router?

Router ialah peranti yang menghubungkan dua atau lebih rangkaian penukaran paket atau subjaringan. Ia berfungsi dua fungsi utama: menguruskan trafik antara rangkaian ini dengan memajukan paket data ke alamat IP yang dimaksudkan , dan membenarkan berbilang peranti menggunakan sambungan Internet yang sama.

Terdapat beberapa jenis router, tetapi kebanyakan router menghantar data antara LAN (rangkaian kawasan tempatan) dan WAN (rangkaian kawasan luas). LAN ialah sekumpulan peranti yang disambungkan terhad kepada kawasan geografi tertentu. LAN biasanya memerlukan router tunggal.

WAN, sebaliknya, adalah rangkaian besar yang tersebar di kawasan geografi yang luas. Organisasi dan syarikat besar yang beroperasi di beberapa lokasi di seluruh negara, misalnya, memerlukan LAN berasingan untuk setiap lokasi, yang kemudian menyambung ke LAN lain untuk membentuk WAN. Oleh kerana WAN diedarkan di kawasan yang besar, ia sering memerlukan banyak router dan switches*.

*switch rangkaian memajukan paket data antara kumpulan peranti dalam rangkaian yang sama, manakala router memajukan data antara rangkaian yang berbeza.

Bagaimanakah router berfungsi?

Fikirkan router sebagai pengawal trafik udara dan paket data sebagai pesawat menuju ke lapangan terbang yang berbeza (atau rangkaian). Sama seperti setiap pesawat mempunyai destinasi yang unik dan mengikuti laluan yang unik, setiap paket perlu dipandu ke destinasinya secepat mungkin. Dengan cara yang sama bahawa pengawal trafik udara memastikan bahawa pesawat mencapai destinasi mereka tanpa tersesat atau mengalami gangguan besar di sepanjang jalan, router membantu mengarahkan paket data ke alamat IP destinasi mereka.

Untuk mengarahkan paket dengan berkesan, router menggunakan jadual router dalaman – senarai laluan ke pelbagai destinasi rangkaian. Router membaca pengepala paket untuk menentukan ke mana ia pergi, kemudian berunding dengan jadual router untuk mengetahui laluan yang paling cekap ke destinasi itu. Ia kemudian memajukan paket ke rangkaian seterusnya di laluan.

Apakah perbezaan antara router dan modem?

Sumber : HelloTech

Walaupun sesetengah pembekal perkhidmatan Internet (ISP) mungkin menggabungkan router dan modem dalam satu peranti, ia tidak sama. Masing-masing memainkan peranan yang berbeza tetapi sama pentingnya dalam menghubungkan rangkaian antara satu sama lain dan ke Internet.

Router membentuk rangkaian dan menguruskan aliran data dalam dan antara rangkaian tersebut, manakala modem menghubungkan rangkaian tersebut ke Internet. Modem menjalin sambungan ke Internet dengan menukar isyarat daripada ISP kepada isyarat digital yang boleh ditafsirkan oleh mana-mana peranti yang disambungkan. Satu peranti boleh memasang ke dalam modem untuk menyambung ke Internet; secara bergantian, router boleh membantu mengedarkan isyarat ini kepada berbilang peranti dalam rangkaian yang mantap, membolehkan mereka semua menyambung ke Internet secara serentak.

Fikirkan seperti ini: Jika Syamsyul mempunyai router, tetapi tiada modem, dia akan dapat mencipta LAN dan menghantar data antara peranti pada rangkaian itu. Walau bagaimanapun, dia tidak akan dapat menyambung rangkaian itu ke Internet. Husna, sebaliknya, mempunyai modem, tetapi tiada router. Dia akan dapat menyambungkan satu peranti ke Internet (contohnya, komputer riba kerjanya), tetapi tidak dapat mengedarkan sambungan Internet itu ke pelbagai peranti (katakan, komputer riba dan telefon pintarnya). Elina, sementara itu, memiliki router dan modem. Menggunakan kedua-dua peranti, dia boleh membentuk LAN dengan komputer desktop, tablet, dan telefon pintarnya dan menyambungkan semuanya ke Internet pada masa yang sama.

Apakah jenis router yang berbeza?

Untuk menyambungkan LAN ke Internet, router perlu berkomunikasi terlebih dahulu dengan modem. Terdapat dua cara utama untuk melakukan ini:

  • Router Tanpa Wayar (wireless router): Router ini menggunakan kabel Ethernet untuk menyambung ke modem. Ia mengedarkan data dengan menukar paket dari kod binari menjadi isyarat radio, kemudian menyiarkannya secara tanpa wayar menggunakan antena. Router tanpa wayar tidak menubuhkan LAN; sebaliknya, mereka membuat WLAN (rangkaian kawasan tempatan tanpa wayar), yang menghubungkan berbilang peranti menggunakan komunikasi tanpa wayar.
  • Router berwayar (wired router): Seperti router tanpa wayar, router berwayar juga menggunakan kabel Ethernet untuk menyambung ke modem. Ia kemudian menggunakan kabel berasingan untuk menyambung ke satu atau lebih peranti dalam rangkaian, mencipta LAN, dan menghubungkan peranti dalam rangkaian itu ke Internet.

Sebagai tambahan kepada router tanpa wayar dan berwayar untuk LAN kecil, terdapat banyak jenis router khusus yang berfungsi dengan fungsi tertentu:

  • Router teras (core router): Tidak seperti router yang digunakan dalam LAN rumah atau perniagaan kecil, router teras digunakan oleh syarikat besar dan perniagaan yang menghantar jumlah paket data yang tinggi dalam rangkaian mereka. Router teras beroperasi di “teras” rangkaian dan tidak berkomunikasi dengan rangkaian luaran.
  • Router tepi (edge router): Walaupun router teras menguruskan trafik data secara eksklusif dalam rangkaian berskala besar, router tepi berkomunikasi dengan kedua-dua router teras dan rangkaian luaran. Router edge hidup di “edge” rangkaian dan menggunakan BGP (Border Gateway Protocol) untuk menghantar dan menerima data daripada LAN dan WAN lain.
  • Router maya (virtual router): Router maya ialah aplikasi perisian yang melakukan fungsi yang sama seperti router perkakasan standard. Ia mungkin menggunakan Virtual Router Redundancy Protocol (VRRP) untuk menubuhkan router maya primer dan sandaran, sekiranya seseorang gagal.

Apakah beberapa cabaran keselamatan yang berkaitan dengan router?

Eksploitasi kerentanan: Semua router berasaskan perkakasan disertakan dengan perisian yang dipasang secara automatik yang dikenali sebagai perisian tegar yang membantu router melaksanakan fungsinya. Seperti mana-mana perisian lain, perisian tegar router sering mengandungi kelemahan yang boleh dieksploitasi oleh penyerang siber (satu contoh), dan vendor router secara berkala mengeluarkan kemas kini untuk menampal kelemahan ini. Atas sebab ini, perisian tegar router perlu dikemas kini secara berkala. Router yang tidak ditampung boleh dikompromi oleh penyerang, membolehkan mereka memantau trafik atau menggunakan router sebagai sebahagian daripada botnet.

Sumber : OneLogin

Serangan DDoS: Organisasi kecil dan besar sering menjadi sasaran serangan penafian perkhidmatan (DDoS) yang diedarkan yang diarahkan ke infrastruktur rangkaian mereka. Serangan DDoS lapisan rangkaian yang tidak dimitigasi boleh mengatasi router atau menyebabkan ia ranap, mengakibatkan masa henti rangkaian.

Kelayakan pentadbiran: Semua router disertakan dengan satu set kelayakan pentadbir untuk melaksanakan fungsi pentadbiran. Kelayakan ini ditetapkan kepada nilai lalai, seperti “admin” sebagai nama pengguna dan “admin” sebagai kata laluan. Nama pengguna dan kata laluan harus ditetapkan semula kepada sesuatu yang lebih selamat secepat mungkin: penyerang menyedari nilai lalai biasa untuk kelayakan ini dan boleh menggunakannya untuk mendapatkan kawalan router dari jauh jika ia tidak ditetapkan semula.

Sumber : CloudFlare

Editor

Editor

Kami bergerak dalam satu pasukan cuba menyampaikan berita-berita terkini tentang teknologi. Kami turut menjalankan aktiviti menterjemah beberapa blog dan berita dalam bahasa Inggeris ke dalam Bahasa Melayu.

1 thought on “Apa itu router? – Pengertian, Fungsi dan Jenis-Jenisnya”

  1. Pingback: Apakah Perbezaan Antara Jalur Wi-Fi 2.4GHz dan 5GHz? – Ismet Fitri

Have any thought? Leave a Reply...

Popular Post
Trending
Site Visitor
  • Today's visitors: 0
  • Today's page views: : 0
  • Total page views: 12,700