Search
Close this search box.

Apa itu WordPress? Penerangan untuk pemula

apa itu wordpress

Apa itu WordPress? Secara asanya, WordPress ialah sebuah platform yang masyhur untuk membangunkan laman web ataupun blog. Bahkan, lebih 43.3% laman web di internet telah dikuasakan oleh WordPress itu sendiri. Benar! Boleh lah dikatakan bahawa satu daripada empat laman web yang anda layari terbina dengan WordPress ini.

Penjelasan yang lebih teknikal pula, WordPress merupakan sebuah sistem pengurusan kandungan sumber-terbuka berlesen di bawah GPLv2, yang bererti semua orang boleh ubah suai perisian WordPress secara PERCUMA! Sistem pengurusan kandungan pula secara asasnya sebuah alat yang memudahkan pemilik laman web untuk menguruskan beberapa elemen penting di dalam laman web mereka TANPA perlu tahu apapun mengenai pengaturcaraan.

Sumber : Pixabay

Apakah jenis laman web yang boleh dibangunkan oleh WordPress?

Beberapa tahun yang lalu, WordPress ini hanyalah satu-satunya alat untuk membina sebuah blog. Akan tetapi, kini WordPress tidak lagi begitu. Terima kasih kepada kemas kini kod terasnya dan ekosistem WordPress seperti plugin dan tema, kini anda boleh membina sebarang jenis laman web hanya dengan menggunakan WordPress. MENARIK!

Sebagai contohnya, WordPress bukan sekadar membina separuh besar laman web perniagaan dan blog, malahan ianya juga antara yang termasyhur dalam perniagaan laman web e-dagang! Dengan WordPress anda boleh membina:

 • Laman Web Korporat
 • Stor e-dagang
 • Blog
 • Portfolio
 • Resume
 • Forum
 • Rangkaian sosial
 • Laman berunsur keahlian
 • Senang cerita, macam-macam boleh!
Sumber : WordPress.org

Apakah perbezaan antara WordPress.org dengan WordPress.com?

Secara ringkasnya, berikut adalah perbezaan antara kedua-duanya:

 • WordPress.org, sering dipanggil WordPress hos sendiri, ialah perisian WordPress sumber terbuka percuma yang boleh anda pasang pada hos web anda sendiri untuk membuat tapak web yang 100% milik anda sendiri.
 • WordPress.com ialah perkhidmatan berbayar dan untung yang dikuasakan oleh perisian WordPress.org. Ia mudah digunakan, tetapi anda kehilangan banyak fleksibiliti WordPress yang dihoskan sendiri.

Siapa yang Menggunakan WordPress?

WordPress digunakan oleh individu, perniagaan besar, dan semua orang di antaranya! Dengan segera, kami menggunakan WordPress! Jadi tapak yang anda lihat sekarang dikuasakan oleh WordPress. Banyak entiti terkenal lain menggunakan WordPress juga.

Kenapa anda patut menggunakan WordPress?

Ringkasnya, sepertimana yang kami kongsikan sebelum ini, terdapat lebih daripada 43.3% laman web yang ada sekarang ini dikuasakan oleh WordPress, termasuklah entiti yang dikenali seperti Microsoft.

Jadi bagaimanakah pula dengan anda? Kenapa anda patut menggunakan WordPress ini? Baiklah, tak kisahlah apa jenis laman web yang anda nak bangunkan, terdapat pelbagai sebab untuk gunakan WordPress. Di sini kami senaraikan sebahagian daripadanya:

WordPress Percuma Dan Sumber Terbuka

Salah satu faedah terbesar WordPress ialah ia adalah perisian sumber terbuka percuma. Walaupun anda perlu membayar sedikit untuk pengehosan, anda tidak perlu membayar hanya untuk menggunakan perisian WordPress, yang tidak berlaku dengan alternatif seperti Squarespace.

Selain itu, anda juga boleh menemui banyak pemalam dan tema sumber terbuka untuk mengubah rupa dan fungsi tapak web anda.

WordPress Boleh Diperluaskan

Walaupun anda bukan pembangun (baca developer), anda boleh mengubah suai tapak web anda dengan mudah berkat ekosistem tema dan plugin WordPress yang besar:

 • Tema – mengubah rupa tapak web anda.
 • Plugin – mengubah cara tapak web anda berfungsi. Pemalam boleh menjadi sesuatu yang kecil, seperti borang hubungan atau besar, seperti membuat kedai e-Dagang.

WordPress Senang Untuk Dipasang

Cuba bayangkan, anda tidak perlu menjadi seorang yang bijak teknologi hanya untuk mencipta tapak web anda sendiri? Fikir semula! Jika anda boleh mengklik beberapa butang, anda boleh memasang WordPress di tapak anda.

WordPress Adalah Fleksibel

Kami telah menyentuh perkara ini, tetapi WordPress bagus kerana ia membolehkan anda membuat hampir semua jenis tapak web. Lebih baik lagi, tapak web anda juga boleh berkembang bersama anda.

Plugin – BuddyBoss

Ingin menambah forum pada tapak WordPress sedia ada anda? Tiada masalah – cuma pasang plugin bbPress! Ingin menambah rangkaian sosial? Tidak risau! Hanya gunakan plugin BuddyBoss.

Anda tidak pernah terhad dalam set fungsi tertentu sahaja – anda sentiasa boleh menyesuaikan diri dan berkembang.

Mudah Untuk Mencari Bantuan WordPress

Kerana WordPress adalah sangat popular, maka mudah untuk anda mencari bantuan jika anda menghadapi sebarang masalah. Terdapat berbagai-bagai bantuan seperti:

 • Blog
 • Tutorial
 • Forum
 • Kumpulan Facebook
 • Pemaju (baca developer)

…yang boleh anda rujuk secara percuma dan bantuan berbayar jika perlu.

Jadi Apa Itu WordPress? Ini Cara Terbaik Untuk Membina Laman Web

WordPress ialah cara paling popular untuk membina laman web atas sebab tertentu. Jika anda ingin membina apa-apa jenis laman web, daripada blog ke kedai eCommerce, WordPress ialah pilihan yang bagus.

Ingatlah bahawa WordPress.org dan WordPress.com yang dihoskan sendiri bukanlah perkara yang sama. Dan, dalam kebanyakan situasi, WordPress.org yang dihoskan sendiri ialah perkara yang anda mahu bina tapak web. WordPress.org yang dihoskan sendiri memberi anda lebih banyak pemilikan serta akses kepada semua faedah dan faedah komuniti WordPress.

Jadi bagaimana anda akan menggunakan WordPress? Kami tidak sabar untuk mengetahuinya!

Editor

Editor

Kami bergerak dalam satu pasukan cuba menyampaikan berita-berita terkini tentang teknologi. Kami turut menjalankan aktiviti menterjemah beberapa blog dan berita dalam bahasa Inggeris ke dalam Bahasa Melayu.

1 thought on “Apa itu WordPress? Penerangan untuk pemula”

 1. Pingback: Langkah-langkah buat website sendiri | Ismet Fitri

Have any thought? Leave a Reply...

Popular Post
Trending
Site Visitor
 • Today's visitors: 1
 • Today's page views: : 1
 • Total page views: 12,701