Apakah iCloud dan Untuk Apa Anda Boleh Menggunakannya?

Apakah iCloud

Jika anda memiliki peranti Apple, anda hampir pasti pernah mendengar tentang iCloud. Tetapi iCloud Apple boleh menjadi sedikit sukar untuk diringkaskan.

Jika anda baru menggunakan ekosistem Apple, anda mungkin pernah mendengar istilah iCloud muncul beberapa kali. Mempunyai akaun iCloud adalah penting untuk menjalankan peranti Apple, kerana ia mengawal banyak fungsi seperti memuat turun aplikasi baharu, menyegerakkan fail, menjejaki peranti anda dan banyak lagi.

iCloud mungkin kelihatan agak mengelirukan pada mulanya, tetapi jangan risau, ia sebenarnya sangat mudah dan mesra pengguna, seperti yang akan kami jelaskan di bawah. Kami juga akan merangkumi penggunaan yang berbeza untuk iCloud supaya anda boleh mendapatkan yang terbaik daripada akaun anda.

Apa itu iCloud?

iCloud ialah nama generik untuk semua perkhidmatan yang dihantar oleh Apple melalui internet, tersedia untuk Mac, iPhone dan PC yang menjalankan Windows. iCloud dipautkan ke Apple ID anda dan anda boleh mendayakan dan menggunakan semua ciri iCloud melalui akaun Apple ID anda.

Apakah Ciri-ciri Yang Ada di iCloud?

iCloud telah berkembang selama bertahun-tahun, daripada hanya penyelesaian sandaran dalam talian kepada menawarkan pelbagai ciri termasuk storan data, penyegerakan media, penjejakan luar talian dan banyak lagi. Kami telah merangkumi semua ini di bawah secara terperinci.

Sandaran iCloud

Sandaran iCloud membolehkan anda menyandarkan iPhone atau iPad anda ke awan, bukannya komputer riba atau Mac. Ini menjimatkan masa anda untuk menyambungkan peranti mudah alih anda ke komputer, kerana sandaran secara automatik berlaku di latar belakang.

Apple menyandarkan peranti anda ke pelayan iCloud yang selamat setiap kali anda memasang iPhone atau iPad anda ke dalam pengecas semasa ia disambungkan ke Wi-Fi. Anda juga boleh memilih untuk menyandarkan peranti anda secara manual ke iCloud dengan pergi ke Tetapan dan memilih [Nama Anda] > iCloud > Sandaran > Sandarkan Sekarang.

iCloud menyediakan storan dalam talian percuma 5GB untuk akaun Apple ID anda (storan tambahan boleh dibeli). Anda boleh menggunakan storan ini untuk pelbagai tujuan, termasuk menyandarkan peranti anda, menyimpan foto dan banyak lagi. Mempunyai sandaran yang dikemas kini dalam awan menjimatkan masa anda sekiranya anda memilih untuk membeli iPhone baharu kerana anda boleh memulihkan peranti baharu daripada sandaran iCloud.

Find My iPhone

Cari ialah ciri iCloud yang sangat penting yang membolehkan anda menjejak lokasi peranti Apple anda jika ia hilang atau dicuri. Ia menyediakan penjejakan masa nyata peranti anda yang berbeza dan menawarkan kedudukan terakhir yang diketahui jika peranti berada di luar talian.

Jika anda tidak dapat mencari peranti anda di rumah, anda juga boleh memainkan bunyi pada peranti menggunakan Cari. Jika keadaan menjadi serius, dan anda kehilangan peranti anda, atau ia dicuri, anda juga boleh menguncinya dari jauh atau menetapkan semula semua data menggunakan cari antara muka saya dalam iCloud.

Cari tersedia untuk mengakses pada mana-mana peranti daripada aplikasi Cari atau laman web iCloud. Sekiranya anda mendapati diri anda perlu menggunakannya, mengaksesnya dan mengunci peranti anda dari jauh adalah mudah.

Pemacu iCloud

iCloud Drive ialah penyelesaian storan awan Apple yang berintegrasi dengan iPhone, iPad dan Mac. Ia berfungsi sama dengan Dropbox dan Google Drive, membolehkan anda menyimpan data anda dalam awan supaya anda boleh mengakses iCloud Drive daripada berbilang peranti. Ini memastikan bahawa anda sentiasa mempunyai versi terkini fail anda yang tersedia, tidak kira peranti yang anda gunakan.

iCloud Drive berfungsi dalam Finder pada Mac dan app Fail pada iPhone atau iPad anda. Dokumen disegerakkan secara automatik ke awan sebaik sahaja anda membuat sebarang perubahan padanya. iCloud Drive juga boleh diakses daripada Windows, yang bermaksud anda tidak terhad kepada peranti Apple sahaja.

Manfaat besar iCloud Drive pada Mac ialah ia membolehkan anda memunggah fail anda yang tidak digunakan ke awan. Ini menjimatkan storan pada Mac anda dan juga memastikan semua fail anda tersedia sekiranya anda perlu menggunakannya.

Foto iCloud

Foto iCloud membolehkan anda memuat naik foto anda ke iCloud dan mengaksesnya pada semua peranti Apple anda. Anda boleh menyimpan salinan foto anda menggunakan Foto iCloud serta melihat foto anda pada peranti anda yang lain dalam resolusi penuh.

Anda juga boleh menggunakan Foto iCloud untuk menjimatkan ruang pada peranti anda dengan menyimpan semua foto resolusi penuh anda dalam iCloud, mengekalkan imej kecil pada peranti anda. Jangan risau, apabila anda melihat foto, ia akan memuat turun versi resolusi penuh dengan cepat di latar belakang dan menjadi tumpuan.

Rantai Kunci

Rantai Kunci iCloud membolehkan anda menyimpan maklumat log masuk dengan selamat untuk pelbagai aplikasi dan tapak web, dengan butiran tersebut disegerakkan ke semua peranti Apple anda yang lain. Ini menjimatkan anda untuk perlu mengingati terlalu banyak kata laluan. Ia juga membolehkan anda mengisi butiran log masuk anda secara automatik apabila anda menggunakan aplikasi atau laman web pada peranti Apple anda.

Penyegerakan Aplikasi

Pelbagai app—seperti Kalendar, Peringatan, Mel dan Nota—boleh menyegerakkan data melalui iCloud supaya semua peranti Apple anda menunjukkan data yang sama. Ini bermakna anda tidak perlu risau tentang mempunyai salinan pendua data dan anda boleh menggunakan semua peranti Apple anda dengan lebih lancar berbanding sebelum ini.

Sembunyikan E-mel Saya

Sembunyikan E-mel Saya ialah ciri iCloud+ yang membolehkan anda menggunakan e-mel peribadi yang dicipta khas apabila anda mendaftar untuk perkhidmatan dalam talian yang berbeza. E-mel ini berfungsi sebagai ganti alamat e-mel sebenar anda. Apabila anda memilih pilihan ini, iCloud akan mencipta e-mel Apple yang disesuaikan dan menyimpan butiran log masuk ke Rantai Kunci anda, supaya e-mel sebenar anda disembunyikan. Kemudian ia akan memajukan e-mel yang diterimanya ke akaun sebenar anda.

Bagaimanakah Anda Boleh Mendayakan Ciri iCloud?

Ciri berbeza iCloud boleh didayakan daripada app Tetapan pada iPhone atau iPad anda atau daripada Keutamaan Sistem pada Mac anda. Pada iPhone atau iPad, hanya pergi ke [Nama Anda] > iCloud. Untuk mendayakan dan menyediakan iCloud pada Mac anda, pergi ke Apple ID > iCloud.

Kos Naik Taraf Storan iCloud

iCloud mempunyai pelbagai ciri. Walau bagaimanapun, mereka semua berkongsi jumlah storan yang sama, yang hanya 5GB secara percuma. Ini bermakna anda mungkin kehabisan storan itu dengan cepat jika anda memutuskan untuk menggunakan semua ciri iCloud yang berbeza.

Nasib baik, Apple menawarkan pilihan untuk menaik taraf storan iCloud anda dengan bayaran bulanan. Anda boleh menaik taraf kepada storan 50GB untuk RM3.90/bulan, 200GB untuk RM11.90/bulan, atau 2TB untuk RM39.90/bulan. Storan yang anda naik taraf akan tersedia untuk setiap ciri iCloud.

Patutkah Anda Menggunakan iCloud?

Sudah Semestinya! iCloud menjadikan penggunaan peranti Apple anda lebih baik, dan ia membolehkan anda memastikan semua peranti anda disegerakkan supaya semua data anda konsisten merentas peranti anda, termasuk nota, peringatan dan banyak lagi.

Anda juga tidak perlu risau untuk menghantar fail dari satu peranti ke peranti lain, kerana semuanya disegerakkan. Cari juga membantu anda menjejaki peranti anda sekiranya ia hilang, dan membolehkan anda menetapkan semula data anda supaya anda tidak perlu risau ia jatuh ke tangan yang salah.

Jika anda bimbang tentang keselamatan, ketahui sahaja bahawa Apple berdedikasi untuk privasi pengguna, dan iCloud tidak berbeza. iCloud mempunyai protokol penyulitan berkualiti tinggi, dan ia menjamin pemprosesan data hujung ke hujung. Adalah selamat untuk mengatakan bahawa data anda disandarkan dengan selamat ke pelayan iCloud, dan anda tidak perlu risau.

Rujukan:

  1. Imran, S. (2022, June 24). What is icloud and what can you use it for? MUO. Retrieved July 18, 2022, from https://www.makeuseof.com/what-is-icloud/
Editor

Editor

Kami bergerak dalam satu pasukan cuba menyampaikan berita-berita terkini tentang teknologi. Kami turut menjalankan aktiviti menterjemah beberapa blog dan berita dalam bahasa Inggeris ke dalam Bahasa Melayu.

2 thoughts on “Apakah iCloud dan Untuk Apa Anda Boleh Menggunakannya?”

  1. Pingback: Apple Unveils iPhone 15 and iPhone 15 Plus: A Leap Forward in Innovation | Ismet Fitri

  2. Pingback: iOS 17 Unveiled Today: What You Need to Know | Ismet Fitri

Have any thought? Leave a Reply...

Popular Post
Trending
Site Visitor
  • Today's visitors: 0
  • Today's page views: : 0
  • Total page views: 9,674
%d bloggers like this: