Search
Close this search box.

Apakah Perbezaan Antara Jalur Wi-Fi 2.4GHz dan 5GHz?

Apakah Perbezaan Antara Jalur Wi-Fi 2.4GHz dan 5GHz

Sebelum ini kami sudah berkongsi dengan anda tentang router dan juga fungsi-fungsinya. Pada hantaran kali ini kami akan membicarakan berkenaan dengan Jalur yang dipancarkan oleh peranti tersebut.

Seperkara yang anda perlu ketahui ialah, router anda mempunyai dua jalur Wi-Fi. Tetapi apakah mereka dan bagaimana mereka berbeza?

Isyarat Wi-Fi disiarkan pada pelbagai frekuensi. Yang paling biasa digunakan oleh Router ialah jalur Wi-Fi 2.4 gigahertz (GHz) dan 5GHz. Mengetahui perbezaan antara jalur Wi-Fi 2.4GHz dan 5GHz adalah penting kerana ia boleh menjadi tiket anda ke sambungan internet yang konsisten dan stabil di pejabat rumah anda.

Inilah perbezaan antara dua kumpulan Wi-Fi.

Memahami Jalur Wi-Fi 2.4GHz dan 5GHz

Sumber : IP Cisco

Apabila membandingkan jalur frekuensi Wi-Fi 2.4GHz dan 5GHz, anda perlu memberi perhatian kepada dua perkara utama. Pertama: liputan atau julat, dan kedua, kelajuan atau lebar jalur. Sebagai permulaan, lebar jalur merujuk kepada jumlah maksimum data yang dipindahkan dalam jumlah masa yang diukur.

Mari kita pecahkan kedua-duanya bermula dengan jalur 2.4GHz.

Band Wi-Fi 2.4GHz

Jalur 2.4GHz merangkumi 14 jumlah saluran. Setiap saluran adalah 22 megahertz (MHz) lebar. Walau bagaimanapun, daripada 14 saluran, tidak setiap negara membenarkan setiap saluran. Dari segi kelajuan, jalur Wi-Fi 2.4GHz mendahului 450 megabit sesaat (Mbps) atau 600Mbps, dalam keadaan yang ideal, bergantung kepada Router.

Jalur ini mempunyai liputan yang lebih luas berbanding dengan jalur 5GHz, terima kasih kepada frekuensi yang lebih rendah yang digunakan.

Jalur Wi-Fi 5GHz

Wi-Fi 5GHz mempunyai sejumlah 24 saluran yang tidak bertindih. Sekiranya anda menggunakan ini, anda pasti mempunyai pelbagai saluran untuk dipilih, walaupun setiap saluran hanya lebar 20MHz, walaupun ikatan saluran dapat meningkatkan ukuran saluran. Pada lebar jalur, 5GHz mempunyai sehingga 1.3 Gigabits sesaat (Gbps).

5GHz mempunyai kelajuan pemindahan yang lebih tinggi dan liputan yang kurang kerana frekuensi yang lebih tinggi tidak dapat menembusi objek pepejal, seperti dinding.

Walaupun kelajuan teori ini sudah cukup mengagumkan, kelajuan kehidupan sebenar yang boleh anda capai pada kedua-dua band akan berbeza-beza kerana faktor lain dimainkan. Sebagai contoh, kelajuan Wi-Fi anda mungkin terhad kerana pelbagai jenis standard Wi-Fi yang digunakan. Untuk menjadi jelas, band Wi-Fi adalah topik yang sedikit berbeza daripada standard Wi-Fi, tetapi mereka mempunyai pautan yang rapat.

Jauh dengan cita-cita, apakah beberapa kelebihan dan kekurangan kedua-duanya?

2.4 GHz vs 5GHz: Kelebihan dan Kelemahan

Setiap dua kumpulan mempunyai kebaikan dan keburukannya.

Bermula dengan jalur 2.4GHz, kelebihan utamanya adalah liputan yang lebih luas. Kelemahan untuk ini adalah bahawa ia tidak secepat rakan sejawatannya, band 5GHz.

Satu lagi kelemahan jalur 2.4GHz ialah bilangan peranti serentak yang terhad yang boleh anda sambungkan ke Router tunggal. Selain itu, jalur 2.4GHz cenderung sesak memandangkan banyak peranti yang menggunakannya. Kesesakan mengakibatkan masalah kesambungan seperti kelajuan Wi-Fi yang perlahan daripada yang dijangkakan, sambungan menurun, gangguan, dan sebagainya.

Dengan itu, 2.4GHz sangat sesuai jika anda mengikuti liputan Wi-Fi yang luas di sekitar rumah anda. Kekerapan yang lebih rendah boleh menembusi objek pepejal dengan lebih baik , jadi anda akan dapat menggunakan Wi-Fi anda dari jarak yang lebih jauh.

Jalur 5GHz menyokong kelajuan yang lebih tinggi. Sokongan untuk lebih banyak saluran bermakna anda boleh menyambungkan lebih banyak peranti. Jalur ini juga cenderung kurang sesak, oleh itu kurang gangguan, kerana tidak banyak peranti menggunakannya. Anda juga akan mengalami sambungan internet yang stabil.

Kelemahan utama jalur 5GHz adalah liputan. Juga, band ini tidak disokong oleh banyak peranti yang didayakan Wi-Fi berbanding dengan jalur 2.4GHz.

2.4 GHz vs. 5GHz: Jalur Wi-Fi Mana Yang Perlu Anda Gunakan?

Pilihan anda bergantung terutamanya pada keperluan anda. Pergi untuk jalur 2.4GHz jika anda memerlukan lebih banyak liputan, atau anda tinggal di rumah dengan banyak objek yang boleh menyebabkan gangguan. Jalur 2.4GHz juga sesuai untuk aktiviti internet yang tidak memerlukan kelajuan yang lebih tinggi seperti melayari internet.

5GHz sangat sesuai untuk aktiviti lebar jalur tinggi seperti streaming video dan bermain permainan peranan intensif (RPG) seperti Assassin’s Creed Valhalla. Anda juga harus menggunakan band ini jika anda ingin menyambungkan lebih banyak peranti di sekitar rumah.

Di mana julat Wi-Fi yang luas tidak diperlukan, 5GHz adalah jalur yang ideal untuk digunakan. Walau bagaimanapun, lebih mudah untuk mendapatkan lebih banyak julat daripada Router 5GHz menggunakan rangkaian Wi-Fi mesh. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan pemanjang julat Wi-Fi, yang cenderung lebih murah.

Membeli Router Wi-Fi yang Betul

apa itu router

Semasa membeli Router, anda tidak perlu membuat pilihan yang sukar untuk memilih salah satu daripada dua band. Ini kerana ia adalah perkara biasa bagi Router Wi-Fi moden untuk menggunakan kedua-dua band. Itulah yang dimaksudkan dengan Router Wi-Fi dwi dan tiga jalur.

Router Wi-Fi dwi-band menyiarkan kedua-dua isyarat 2.4GHz dan 5GHz. Dengan jenis Router ini, anda boleh menyambungkan kedua-dua peranti yang didayakan 5GHz dan 2.4GHz.

Itu membawa kepada gangguan yang kurang, dan anda mendapat yang terbaik dari kedua-dua dunia – keupayaan untuk menyambung ke isyarat 2.4GHz untuk lebih banyak julat dan isyarat 5GHz untuk kelajuan yang lebih tinggi.

Router band tiga kali menyiarkan tiga isyarat yang berbeza, satu isyarat 2.4GHz, dan dua isyarat 5GHz selari. Akibatnya, Router Triple-band membolehkan anda menyambungkan lebih banyak peranti tanpa memberi kesan kepada kelajuan Wi-Fi. Anda juga kurang gangguan, dan anda boleh mendedikasikan setiap jalur ke peranti yang berbeza di rumah atau pejabat anda.

Tidak lama lagi, anda akan mempertimbangkan Router dengan Wi-Fi 6GHz juga. Pada masa ini, tri-band biasanya merujuk kepada 1x 2.4GHz dan 2x 5GHz. Walau bagaimanapun, apabila Router 6GHz menjadi norma, tri-band akan merujuk kepada Router dengan jalur 2.4GHz, 5GHz, dan 6GHz.

Oleh kerana kelajuan Wi-Fi dikongsi antara peranti yang disambungkan, jalur 5GHz yang berasingan bermakna anda mendapat lebih banyak lebar jalur. Router dwi-band menawarkan dua kali lebar jalur, atau lebih, manakala Router tiga jalur menawarkan lebar jalur tiga kali (atau lebih) daripada Router jalur tunggal.

Gunakan Jalur Wi-Fi Yang Sesuai Dengan Keperluan Anda

Sumber : Century Link

2.4GHz dan 5GHz, sebagai band Wi-Fi yang paling biasa tersedia, mempunyai kebaikan dan keburukan mereka. Mudah-mudahan, anda kini memahami kedua-duanya dengan lebih baik dan, bergantung kepada keperluan anda, dan anda boleh membuat pilihan yang bijak.

Sumber :

  1. Wanjala, A. (2021, July 18). What is the difference between 2.4ghz and 5GHz Wi-Fi bands? MUO. Retrieved July 21, 2022, from https://www.makeuseof.com/difference-2-4ghz-5ghz-wi-fi/
Editor

Editor

Kami bergerak dalam satu pasukan cuba menyampaikan berita-berita terkini tentang teknologi. Kami turut menjalankan aktiviti menterjemah beberapa blog dan berita dalam bahasa Inggeris ke dalam Bahasa Melayu.

Have any thought? Leave a Reply...

Popular Post
Trending
Site Visitor
  • Today's visitors: 1
  • Today's page views: : 1
  • Total page views: 12,701