Apakah perkhidmatan awan? – Perkara yang anda perlu tahu

Istilah “perkhidmatan awan” merujuk kepada pelbagai perkhidmatan yang disampaikan atas permintaan kepada syarikat dan pelanggan melalui internet. Perkhidmatan ini direka untuk menyediakan akses yang mudah dan berpatutan kepada aplikasi dan sumber, tanpa memerlukan infrastruktur atau perkakasan dalaman. Daripada menyemak e-mel kepada bekerjasama pada dokumen, kebanyakan pekerja menggunakan perkhidmatan awan sepanjang hari bekerja, sama ada mereka menyedarinya ataupun tidak.

Perkhidmatan awan diuruskan sepenuhnya oleh pembekal (vendor) pengkomputeran awan dan penyedia perkhidmatan. Perkhidmatan ini disediakan untuk pelanggan dari penyedia pelayan(server), jadi tidak perlu lagi untuk sesebuah syarikat itu menjadi hos aplikasi pada pelayan(server) di premisnya sendiri.

Bagaimanakah perkhidmatan awan dibekalkan?

Apabila kita ingin memutuskan cara untuk memanfaatkan perkhidmatan awan ini, organisasi juga mestilah memutuskan juga jenis persekitaran yang paling sesuai untuk perniagaan mereka samada: awan awam, awan peribadi, atau campuran antara kedua-duanya.

https://youtu.be/ftLZFJaf218

Perkhidmatan yang disediakan oleh penyedia kepada banyak pelanggan melalui web dirujuk sebagai perkhidmatan awan awam. Contoh SaaS, IaaS, dan PaaS yang dinyatakan di atas semuanya menyediakan perkhidmatan berasaskan awan awam. Manfaat terbesar menggunakan perkhidmatan awan awam adalah keupayaannya untuk berkongsi sumber secara besar-besaran, yang membolehkan organisasi menawarkan pekerja lebih banyak keupayaan daripada yang mungkin dilakukan sendiri.

Perkhidmatan yang tidak disediakan oleh penyedia secara umum kepada pengguna korporat atau pelanggan dirujuk sebagai perkhidmatan awan peribadi. Dengan model perkhidmatan awan peribadi, aplikasi dan data disediakan melalui infrastruktur dalaman organisasi itu sendiri. Platform dan perisian melayani satu syarikat sahaja, dan ianya tidak disediakan untuk pengguna luaran. Syarikat yang bekerja dengan data yang sangat sensitif, seperti yang terdapat dalam industri penjagaan kesihatan dan perbankan, sering menggunakan awan peribadi untuk memanfaatkan protokol keselamatan lanjutan dan memperluas sumber dalam persekitaran maya seperti yang diperlukan.

Dalam persekitaran awan hibrid, penyelesaian awan peribadi digabungkan dengan perkhidmatan awan awam. Susunan ini sering digunakan apabila organisasi perlu menyimpan data sensitif dalam awan peribadi, tetapi mahu pekerja mengakses aplikasi dan sumber dalam awan awam untuk komunikasi dan kerjasama harian. Sebuah perisian yang sesuai akan digunakan untuk membolehkan komunikasi antara perkhidmatan awan, selalunya melalui konsol pengurusan IT tunggal.

Apakah jenis perkhidmatan awan yang ada?

Secara amnya, terdapat tiga jenis perkhidmatan awan asas:

Perisian sebagai Perkhidmatan (SaaS)

Jenis perkhidmatan awan yang paling banyak dikenali sebagai perisian sebagai perkhidmatan (software as a service), atau SaaS. Kategori luas ini merangkumi pelbagai perkhidmatan, seperti penyimpanan fail dan sandaran, e-mel berasaskan web, dan alat pengurusan projek.

Contoh penyedia perkhidmatan awan SaaS ialah Dropbox, G Suite, Microsoft Office 365, Slack dan iCloud. Dalam setiap aplikasi ini, pengguna boleh mengakses, berkongsi, menyimpan dan mendapatkan maklumat dalam “awan.”

<Bacaan lanjut mengenai SaaS>

Infrastruktur sebagai Perkhidmatan (IaaS)

Infrastruktur sebagai perkhidmatan (infrastructure as a service), atau IaaS, menyediakan infrastruktur yang diperlukan oleh banyak penyedia perkhidmatan awan untuk menguruskan alat SaaS – tetapi tidak mahu mengekalkan diri mereka sendiri. Ia berfungsi sebagai rangka kerja pusat data yang lengkap  , menghapuskan keperluan untuk pemasangan intensif sumber, di tapak.

Contoh IaaS ialah Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure dan Google Compute Engine. Pembekal ini mengekalkan semua pelayan storan dan perkakasan rangkaian, dan juga mungkin menawarkan pengimbangan beban (load balancing), aplikasi firewall dan banyak lagi. Banyak penyedia SaaS terkenal berjalan di platform IaaS.

<Bacaan lanjut mengenai IaaS>

Platform sebagai Perkhidmatan (PaaS)

Model perkhidmatan awan yang dikenali sebagai platform sebagai perkhidmatan (platform as a service), atau PaaS, berfungsi sebagai persekitaran berasaskan web di mana pembangun boleh membina aplikasi awan. PaaS menyediakan pangkalan data, sistem operasi dan bahasa pengaturcaraan yang boleh digunakan oleh organisasi untuk membangunkan perisian berasaskan awan, tanpa perlu mengekalkan elemen asas.

Banyak pembekal (vendor) IaaS, termasuk contoh yang disenaraikan di atas, juga menawarkan keupayaan PaaS.

<Bacaan lanjut mengenai PaaS>

Apakah faedah perkhidmatan awan?

Kelebihan utama menggunakan perkhidmatan awan termasuk:

Keupayaan untuk berkembang

Oleh kerana penyedia perkhidmatan awan membekalkan semua infrastruktur dan perisian yang diperlukan, syarikat tidak lagi perlu melabur dalam sumbernya sendiri atau memperuntukkan kakitangan IT tambahan untuk menguruskan perkhidmatan tersebut. Ini, seterusnya, akan memudahkan perniagaan untuk meningkatkan penyelesaian kerana pengguna memerlukan perubahan—sama ada itu bermakna meningkatkan bilangan lesen untuk menampung tenaga kerja yang semakin meningkat atau mengembangkan dan meningkatkan aplikasi itu sendiri.

Kos yang berkurangan

Banyak perkhidmatan awan disediakan berdasarkan langganan bulanan atau tahunan, menghapuskan keperluan untuk membayar lesen perisian di premis. Ini membolehkan organisasi mengakses perisian, penyimpanan, dan perkhidmatan lain tanpa perlu melabur dalam infrastruktur asas atau mengendalikan penyelenggaraan dan peningkatan. Kiranya, anda tidak perlu menyewa sebuah bilik khas untuk meletakkan aset-aset anda dan menyelenggaranya lagi.

Peningkatan keanjalan (flexibility)

Dengan perkhidmatan awan, syarikat boleh mendapatkan perkhidmatan berdasarkan permintaan, seperti yang diperlukan. Sekiranya dan apabila tidak ada lagi keperluan untuk aplikasi atau platform tertentu, perniagaan hanya boleh membatalkan langganan atau menutup perkhidmatan.

Apakah masa depan perkhidmatan awan?

Oleh kerana ketersediaan perkhidmatan awan terus berkembang, begitu juga aplikasi mereka di dunia korporat. Sama ada syarikat memilih untuk memperluaskan penggunaan perisian pada premis sedia ada atau memindahkan 100% ke awan, perkhidmatan ini akan terus memudahkan cara organisasi menyampaikan aplikasi dan data kritikal misi kepada tenaga kerja. Dari penghantaran aplikasi hinggalah penyelesaian virtualisasi desktop, ditambah dengan pelbagai pilihan di antara, perkhidmatan awan turut mengubah cara orang bekerja dan cara perniagaan beroperasi.

Sumber : Citrix

Editor

Editor

Kami bergerak dalam satu pasukan cuba menyampaikan berita-berita terkini tentang teknologi. Kami turut menjalankan aktiviti menterjemah beberapa blog dan berita dalam bahasa Inggeris ke dalam Bahasa Melayu.

Have any thought? Leave a Reply...

%d bloggers like this: